eu tamogatas palyazat forras koltsegvetes 200924
Uniós források

Hiába a tengernyi EU-s pénz ígérete, így is lassulni fog itthon a pénzfelhasználás 2022-ig

Portfolio
Idén az EU-támogatások tényleges felhasználása a gazdaságban 1900 milliárd forintot érhet el, ami az idei GDP 4%-át teszi ki, és ez az arány jövőre 3,6%-ra, 2022-ben pedig 3,1%-ra mérséklődik – derül ki az MNB ma közzétett inflációs jelentésének egyik keretes írásából.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Júniusban egyébként idénre szintén 4%-os tényleges EU-s pénzfelhasználást kalkuláltak a jegybanki szakértők, de jövőre csak 3,2%-ot, 2022-re pedig 2,85%-ot. Az előrejelzések mai felfelé módosítása feltehetően azzal függ össze, hogy időközben júliusban eldöntötték az uniós állam- és kormányfők a 2021-2027-es EU-s költségvetés mellé társuló helyreállítási alap kereteit is (NextGenerationEU), amiből leghamarabb 2021 közepétől kaphat majd forrásokat az ország. Ezek méretéről és szerkezetéről ebben az elemzésben írtunk.

A NextGenerationEU teljes kerete 750 milliárd eurót tesz ki 2018-as árakon, amelyből Magyarország mintegy 7,7 milliárd eurónyi támogatást és további 10 milliárd eurónyi hitelt lesz jogosult lehívni, és emellé társul majd az MNB becslései szerint 32,9 milliárd eurónyi forrás a normál 7 éves költségvetésből. Ez együtt 50,6 milliárd eurót (folyó áron 56 milliárd eurót) tehet ki a jegybanki szakértők becslései szerint, ami csaknem megegyezik azzal az összeggel (50,7 milliárd euró), amit Orbán Viktor kormányfő a magyar parlament elnökének küldött tájékoztató levelében jelzett, de elmarad Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 52 milliárd eurós jelzésétől és a Portfolio mindezen jelzéseket megelőző saját 51,5 milliárd eurós kalkulációitól.

Az MNB most frissített becsléseinek fő üzenete az, hogy mivel elfogynak a mostani uniós ciklus forrásai, az új ciklusból történő lehívások pedig csak fokozatosan pörögnek fel, ezért idénhez képest lassulni fog a gazdaságba bekerülő uniós források aránya jövőre és 2022-ben, de nem olyan mértékben, mint amit júniusban jeleztek előre. Ez pedig feltehetően az időközben elfogadott helyreállítási alap miatt lesz így, amelynek legnagyobb kereténél (RRF) a pénzfelhasználás részletes szabályait éppen múlt héten vázolta az Európai Bizottság. Ahhoz, hogy a 672,5 milliárd eurós RRF-ből pénzt tudjon lehívni az ország, a magyar kormánynak lehetőleg október 15-ig be kell nyújtania a strukturális- és reformtervének első változatát, amelyet jövő tavaszig még csiszolhat.

A friss inflációs jelentésről külön cikkünk:

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b2), Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke (b), Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő (b3), Somodi József, a kivitelező Soma-Team Kft. ügyvezetője (b4) és Salamon Béla polgármester (b5) a Fejér megyei Lepsényben az egészségház avatásán 2020. augusztus 17-én. 

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem