Vera Jourova europai bizottsag jogallamisag varga judit lemondas felszolitas
Uniós források

Azonnali lemondásra szólította fel Varga Judit a jogállamisági jelentésen dolgozó uniós biztost

Portfolio
Egy múlt pénteki interjúban elmondottak miatt ma azonnali hatállyal lemondásra szólította fel Varga Judit magyar igazságügyi miniszter Vera Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagját, azaz az egyik olyan uniós biztost, aki az összes tagállamról jövő hétfőn megjelenő jogállamisági jelentésen dolgozik.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A cseh származású uniós biztos, Vera Jourová (fenti képünkön) a német Der Speigel hetilapnak adott, múlt pénteken este megjelent interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormányfő „beteg demokráciát” épít és a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni a hozzá eljutott információk alapján. A Magyar Nemzet által idézett kifogásolt bekezdések szerint Jourová többek között azt mondta:

A magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Unió miért nem avatkozik be a versenyjog alapján, azt felelte, hogy riasztó a magyar médiakép állapota, azonban az unió versenyjogi szabályaival egyelőre nem tudnak fellépni „ez ellen a kartell ellen”. Az Európai Bizottság alelnöke az interjúban meggyőződésének adott hangot, hogy egy nyugati országban Orbán Viktor sosem tudna ilyen átfogó kontrollt szerezni a média felett és szerinte bár a kormányfő szereti hangoztatni, hogy illiberális demokráciát épít, de Jourová szerint

beteg demokráciát épít.

Azt is jelezte a beszámoló szerint, hogy „A magyar emberek egy nap arra jönnek rá, hogy legutóbbi választásuk volt az utolsó szabad választásuk.”

Az interjú egyébként azután jelent meg néhány nappal a német sajtóban, hogy az EU soros elnökeként Németország illetékes minisztere egy minapi brüsszeli tanácskozáson meghallgatta Vera Jourová és a másik illetékes uniós biztos, Maros Sefcovic beszámolóját a magyarországi és lengyelországi jogállamiság helyzetéről és ezután azt mondta: továbbra is megalapozottak az aggodalmak az itteni problémákkal kapcsolatban, így nem zárják le a két ország elleni jogállamisági vizsgálatot, hanem további meghallgatásokat akarnak. Varga Judit az ülésen és utána arra panaszkodott, hogy a Sargentini-jelentés által felhozott bírálatok helyett az azóta eltelt időben „elkövetett bűnöket” próbálta Vera Jourová a magyar kormány szemére olvasni. 

A magyar igazságügyi miniszter a fentiek után hétfőn egy Facebook-posztban úgy fogalmazott:

"Jourová alelnök asszony megsértette Magyarországot, megsértett minden magyar embert. Nyilatkozata szembe megy az európai értékekkel és a lojális együttműködés követelményeivel". Majd leszögezte:

Jourová alelnök asszonynak azonnali hatállyal le kell mondania.

Emlékeztetett arra is, hogy 

Az Európai Bizottság a szerződések őre, Jourová kijelentései nem egyeztethetők össze alelnöki pozíciójával. Ezért mennie kell. Ezt ma elmondtam a Salzburgi Európa Fórumon is, amelyet az ORF élőben közvetített.

Amint külön cikkünkben megírtuk: éppen ma szivárogtatta ki a német soros elnökség azt a jogállamisági javaslatot, ami Magyarország számára relatív kedvezőbb szankciós szavazási módszert tartalmaz, igaz még a kiterjedt szövetségépítés mellett sem lenne könnyű felülírni egy olyan uniós pénzkifizetési felfüggesztést, amit az Európai Bizottság javasolna és az állam- és kormányfők testületében kellene eldönteni.

Arról is írtunk, hogy az eredetileg e hét szerdára várt első uniós jogállamisági jelentést a Bizottság jövő hétfőre, október 5-re halasztotta.

A bizottsági jelentés egyébként minden tagállamban 4 területen vizsgálja meg, hogy hogyan viszonyulnak az uniós alapértékekhez: az igazságügyi rendszer, az antikorrupciós keretrendszer, a médiapluralizmus és a fékek és ellensúlyok területén. Emellett néhány mondatos utalás lehet az anyagban arról is, hogy a koronavírus-járvány tavaszi kitörése során a nemzeti kormányok a különleges jogrendet hogyan alkalmazták.

Érdemes megjegyezni azt, hogy a múlt héten több egymástól független magyar állami intézmény közös közleményben méltatta a 2010 óta a magyarországi korrupció elleni küzdelem terén elért eredményeket, illetve Orbán Viktor kormányfő a Reutersnek adott interjúban az itthoni jogállamisági problémákra azt mondta, hogy álhír és a kritika csak „bla-bla-bla”. Ma reggel pedig Varga Judit egy jogállamisági percek nevű Facebook videósorozatot indított. Az első videóban a magyar bírósági rendszer felépítését és annak politikától való teljes függetlenségét hangsúlyozta.

A Bizottság jogállamisági jelentése várhatóan fokozottan kritikus lesz a magyar helyzettel kapcsolatban. Ez egyrészt Jourová friss nyilatkozatából is kitűnik, másrészt abból is, hogy a 2018-ban az Európai Parlamentben kétharmaddal elfogadott Sargentini-jelentés óta (ami az alapját adta a Magyarország elleni jogállamisági eljárás elindulásának az EP-ben) az abban jelzett problémák nagy része nem változott.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Kover Laszlo figyelmeztetes veto jogallamisag unios penz201030