charles michel európai tanács elnök
Uniós források

Rendkívüli uniós csúcstalálkozó kezdődik csütörtökön

MTI
Az Európai Unió csak akkor lehet erős a nemzetközi színtéren, ha innovatív és jó ellenálló képességű gazdasági alapokra támaszkodik - emelte ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött levelében kedden.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében Michel megállapította, hogy a koronavírus-járvány az Európai Unió több gyenge pontját is feltárta, de ez egyben lehetőséget ad arra, hogy az unió ellenálló képességének fokozására, stratégiai autonómiájának megerősítésére összpontosítsanak.    

Várakozásai szerint az általa elnökölt brüsszeli értekezleten az uniós tagállamok vezetői

  • mélyreható vitát folytatnak majd "az egységes uniós piac teljes potenciáljának felszabadításáról,
  • az iparpolitika nagyratörő továbbfejlesztéséről és
  • a legújabb digitális fejlesztések kínálta lehetőségek kihasználásáról".    

Michel azt is jelezte, hogy a tagállami vezetők az EU és Kína közötti kapcsolatokról is megbeszélést folytatnak majd, az Európai Unió ugyanis együtt akar működni Pekinggel egyebek mellett olyan nagy globális kihívások kezelésében, mint a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás. Az unió kiegyensúlyozottabb és még inkább kölcsönös gazdasági kapcsolathoz ragaszkodik egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett - emelte ki.    

A brüsszeli értekezleten más aktuális nemzetközi ügyeket is megvitatnak, egyebek között áttekintik a fehéroroszországi helyzetet, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének ügyét, a hegyi-karabahi konfliktust, illetve a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő, az unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások állását.    

A csúcstalálkozó különös figyelmet fordít majd a Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország és Törökország, valamint Törökország és Ciprus között kirobban konfliktusra, illetve az unió Ankarával fenntartott kapcsolatainak áttekintésére.    

"Célunk az, hogy teret biztosítsunk a Törökországgal folytatott konstruktív párbeszédre a stabilitás és a biztonság megteremtése érdekében az egész régióban, valamint az, hogy szavatoljuk az összes uniós tagállam önállóságát és jogainak teljes tiszteletben tartását" - fogalmazott Charles Michel.    

Minden lehetőség terítéken van az Európai Unió és tagállamai érdekeinek védelmére - emelte ki ezzel kapcsolatban az Európai Tanács elnöke.

Címlapkép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az uniós tagállamok vezetőinek a fehérorosz válsággal kapcsolatban rendezett rendkívüli videokonferenciája után Brüsszelben 2020. augusztus 19-én. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Megszavazta a vízumkényszert Amerikával szemben az Európai Parlament