Varga Judit jogallamisag nemet javaslat eu penz200930
Uniós források

Beleszállt Varga Judit a jócskán felpuhított német EU-pénzes feltételrendszerbe is

Portfolio
Bár a német soros elnökség a nyári EU-csúcson született egyezség kereteire építve dolgozta ki az EU-pénzek és a jogállami feltételek összekapcsolásának rendelettervezetét, mégis azzal vádolta meg Varga Judit magyar igazságügyi miniszter a németeket, hogy eltértek attól, ezért szerinte uniós szerződést sértenének, így a javaslatot elfogadhatatlannak, a kijelölt cél elérésére alkalmatlannak nevezte.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A német soros elnökség hétfőn mutatta be a rendelettervezetet, ami az EU-pénzek és a jogállamiság kapcsolatából csak arra területre koncentrál, ami az uniós pénzek rendeltetésszerű elköltését garantálná. Így tehát nincs már szó benne általános jogállamisági hiányosságokról, amelyek alapot adnának az uniós pénzek felfüggesztésére, megvágására. Így jelentősen felpuhult a korábbi tervekhez képest, mégis erős kritikával illette a tervezetet a magyar igazságügyi miniszter keddi Facebook-posztjában.

Varga Judit azt kritizálta, hogy a német tervezetben benne van egy új jogállamisági mechanizmus, amire a nyári EU-csúcson nem adtak felhatalmazást az állam- és kormányfők, és szerinte ezt a kérdést a már meglévő (de évek óta hatástalanul alkalmazott - a szerk.) 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásnak kell kezelnie, az van benne az uniós szerződésekben. Szerinte az, hogy a németek mégis belevittek egy jogállami mechanizmust a javaslatukba, eltér a nyári megállapodástól, és így az uniós szerződések egyoldalú módosítását jelentené, amire nincs felhatalmazásuk.

A német anyag egyébként ketté választja az általános jogállamisági hiányosságokat, amelyeket továbbra is a 7-es cikk szerinti eljárásnak lenne hivatott kezelnie és azokat a területeket, amik az EU-pénzek rendeltetésszerű elköltése érdekében vizsgálják a jogállami feltételeket és csak ez utóbbi terület van benne a rendelettervezetben. A bírósági rendszer független működése például önmagában már nem lenne feltétele az uniós pénzek kifizetésének, csak abban az esetben, ha a pénzfelhasználás során sérülne a pártatlan bírói ítélet megszületésének elve. Ezt az Európai Bizottságnak előbb bizonyítania kellene, hogy aztán szankciós javaslatot fogalmazhasson meg, amelynek jóváhagyásához kétharmados többség kellene a tagállamok között.

A Bruxinfo megszerezte a teljes, 13 oldalas német javaslatot, amely alapján tegnap részletesen megírtuk, hogy hol, mely pontokon puhult fel lényegesen a német javaslat, de a jelek szerint ezt is elfogadhatatlannak tartja a magyar igazságügyi miniszter, aki kedd délután többek között az alábbi üzenetet jelentette meg meg:

Támogatjuk az uniós költségvetés védelmének erősítését. A német javaslat azonban erre alkalmatlan. Vissza kell térni az Európai Tanács júliusi döntéséhez, és egy valóban költségvetési védelmi eszközről kell folytatni a tárgyalásokat.

Varga Judit egyébként hétfőn azonnali lemondásra szólította fel a jogállamisági jelentés elkészítéséért felelős Vera Jourová uniós biztost arra hivatkozva, hogy megsértette a magyarokat egy múlt heti interjúban, amelyben a ma megjelenő uniós jogállami jelentés üzeneteit éles kritikába csomagolva fogalmazta meg. Ezután Orbán Viktor kormányfő is írásban szorgalmazta a Bizottság elnökénél Jourová menesztését, de Brüsszelből határozott visszautasítás volt erre a reakció. Az elmúlt napok fejleményeiről az alábbi cikkeink szólnak:

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Megszavazta a vízumkényszert Amerikával szemben az Európai Parlament