Előfizetői tartalom

Hét fő gondot lát Brüsszel a magyar jogállamiság terén, de nem ezeken múlnak az EU-pénzeink

Portfolio
Hét területen jelölt meg konkrét problémákat Magyarország kapcsán ma az Európai Bizottság az első jogállamisági jelentésének 28 oldalas sszefoglalójában, és további számos egyéb ügyet is részletesen kifejtett a 25 oldalas külön magyarországi jelentésében. Fontos, hogy nem ezen a jelentésen múlnak Magyarország 2021 utáni uniós pénzei, mert a jogállamiság és az EU-támogatások kifizetésének összekötése egy teljesen másik mederben zajlik. Így a mai jelentéssel inkább egy párbeszédet akar elkezdeni a Bizottság a tagállamokkal és annak hatóságaival, akik eddig gyakran azzal vágtak vissza a felvetett problémákra, hogy "de hát más tagállamban ilyen és olyan gyakorlat van". Most ezt azzal akarja kiküszöbölni a testület és akarja értelmes mederbe terelni a vitát, hogy mind a 27 tagállamot egységes szempontrendszer szerint világította át és ezek alapján jött ki a jelentésével. Ezzel együtt Varga Judit magyar igazságügyi miniszter a konkrét kritikákra reagálás nélkül élesen bírálta az anyag tartalmát, a megállapításokat és a felhasznált forrásokat is.

"Rossz koktél" - Íme a 7 problémás terület Ma reggel néhány részlet már kiszivárgott arról, hogy mely területeken lát főbb gondokat az Európai Bizottság a magyar jogállamiság 4 vizsgált területén (igazságszolgáltatási rendszer, fékek és ellensúlyok, média sokszínűsége, szabadságjogok). Nem direktben Magyarországra, hanem általánosságban mondta Jourová, hogy azért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés