brusszel europai unio
Uniós források

Még ebben a hónapban belemehet az alkuba a magyar kormány az EU helyreállítási alapjánál

Portfolio
Brüsszelben az ezekben a percekben véget ért EU-csúcson utolsókét beszéltek az állam- és kormányfők az uniós költségvetés és helyreállítási alap témájáról, benne a kifizetések jogállamisági feltételekhez kötéséről, és nem úgy tűnik, hogy gyorsan meg lehetne állapodni, ugyanis nagyok még a nézeteltérések. Ezzel párhuzamosan Berlinből viszont bizakodó üzenet szivárgott ki ugyanezen témáról.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az EU soros elnökségét ebben a félévben vivő német kormány felől azt szivárogtatták ki a Reuters-nek, hogy nagyon jelentős előrehaladás történt a tagállamok között a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap részleteiről szóló megegyezés felé. A német forrás bizakodásának adott hangot, hogy

még ebben a hónapban, azaz rövid távon összejöhet a végső alku a helyreállítási alap kifizetéseiről.

Jövő hétfőn és kedden lesz az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása, ezt előzte meg a mostani német jelzés, ami biztatónak a tűnik annak a célnak a teljesíthetősége szempontjából, hogy 2021-től mindkét uniós kassza induljon el, és így ne legyen csúszás a jövő év közepe körül kezdődő kifizetések terén se.

Közben Brüsszelben azért nem ennyire optimista hangok tűntek fel, hiszen az EU-csúcs első napján például David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök is egy szigorú jogállamisági feltételrendszert szorgalmazott az uniós pénzek kifizetése terén.

A magyar kormányfő viszont még a csúcstalálkozóra indulva olyan nyilatkozatot adott itthon, hogy hallani se akar a jogállamisági feltételek és a kifizetések összekötéséről. Ezért azt a javaslatot dobta be, hogy szervezzék ki kormányközi alapra a helyreállítási alapot és így Magyarország nem venne benne részt, azaz inkább lemondana 16 milliárd euróról, csakhogy ne kelljen a jogállamisági feltételeket betartania.

Amint rámutattunk: ezzel a felvetéssel az a baj, hogy mivel a normál 2021-2027-es uniós pénzekhez is ugyanazokat a feltételeket társítanák, így ennél a 36 milliárd eurónál sem tudnánk ezeket kikerülni. Emiatt tehát ezeknek a pénzeknek a lehívhatósága is veszélybe kerülne. Ezután jött ma a bizakodást sugalló német jelzés, miszerint azért összességében a nagy viták ellenére összejön majd október végéig egy alku.

A jogállami feltételek (uniós pénzügyi érdekek védelme a pénzfelhasználás terén) és az unós kifizetések összekapcsolásáról e hét hétfőn jelent meg a német elnökség javaslata, azt minősített többségi szavazással szerdán elfogadták a nagyköveti ülésen. Ez azt jelenti, hogy a magyar és lengyel kormány képviselőjét leszavazták és ez a német dokumentum lett a hivatalos tárgyalási alap az EP-vel való egyeztetéseket.

Az EP szerepe azért fontos, mert nekik jóvá kell hagynia a végső uniós költségvetést ahhoz, hogy az el tudjon indulni és ők a fenti jelzés alapján is szigorúbb feltételeket akarnak (akárcsak az öt északi tagállam). Eközben a magyar-lengyel páros minél puhábbakat. Ebben kell valahogy kompromisszumra jutni, hogy a Tanácsnak is legyen egy végső álláspontja (amit elvileg egyhangúsággal kellene elfogadni), amit a Parlament is el tud fogadni. A jelek szerint a német soros elnökség látja a fényt az alagút végén, ami biztató.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken véget ért EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón azt mondta: csak röviden beszéltek az EU-s pénzek és a jogállamiság kérdéséről a találkozón, és nem tűnt túl bizakodónak. Úgy fogalmazott: bonyolult a kérdés, de közben az is nagyon fontos, hogy minden tagállam parlamentje ratifikálja mielőbb a helyreállítási alappal kapcsolatos kereteket (saját források rendszerének megemelését). Ugyanígy nem sok bizakodásra adott okot magyar szempontból az, hogy Mark Rutte holland kormányfő a csúcs utáni tájékoztatóján megerősítette: a német javaslatnál erősebb jogállamisági féket akar az uniós kifizetések mögé, mert enélkül nem tudja azt támogatni.

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
jogallamisag feltetel magyarorszag unios tamogatas veto veszely 201028