brusszel europai unio
Uniós források

Mire költsünk hirtelen évi 3300 milliárd forintnyi EU-pénzt? – Erre gyorsan választ kell adnunk

Portfolio
„Beruházás, beruházás, beruházás” – hangsúlyozta a következő évek egyik legfontosabb gazdaságpolitikai feladatát a Budapest Economic Forumon tartott előadásában Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója és ennek során a beruházások egyik fontos finanszírozási forrására, a következő években bőségesen elérhető EU-pénzekre mutatott egy látványos ábrát.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nagy Márton arra mutatott rá, hogy a következő években igencsak orrnehéz lesz a 7 éves uniós fejlesztési ciklus, hiszen a normál uniós költségvetésen felül még ott van a Next GenerationEU névre hallgató, a közbeszédben csak helyreállítási alapra keresztelt program is, és ha mindezt folyó áron nézzük, akkor hatalmas összegeket kell elkölteni néhány év alatt. A helyreállítási alapból folyó áron várhatóan 8,2 milliárd eurónyi támogatást és további 11,3 milliárd eurónyi hitelt hívhatunk majd le, és ezen felül áll még rendelkezésre 37,3 milliárd eurónyi keret a 7 éves büdzsén belül is.

Amint a miniszterelnöki gazdaságpolitikai tanácsadó által vetített táblázatból látható: a helyreállítási alap támogatási lábából 3 év alatt, 2023-ig kellene lehívni az összes forrást, a hitel lábból viszont további években is lehet még költeni. Ezen két tételen felül állnak még rendelkezésre a Bizottság pénzügyi táblázatában fokozatosan emelkedő, a valóságban inkább a ciklus végefelé lehívott pénzek. Összességében a táblázatban látható ütemben tudná lehívni Magyarország az uniós büdzséből a keretet, azaz 2021-től évi 9-9,5 milliárd eurónyi forrásról beszélünk, ami 360-as euróval számolva 3200-3400 milliárd eurónyi keretet jelent. Ez borzalmasan nagy összeg, az idei évi GDP kb. 7%-át teszi ki és ahhoz, hogy ezt hatékonyan és gyorsan tudja lehívni az ország, már most alapos stratégiai tervezés zajlik a minisztériumokban.

Ezt próbálja irányok közé terelni az Európai Bizottság minapi 45 oldalas iránymutatása a helyreállítási alap legnagyobb részének (RRF) számító program pénzeinek felhasználásáról. Ez elég tág kereteket szab, 7 főbb irány mentén lehet majd a pénzeket költeni és elvileg a jövő héten már be kell nyújtania a magyar kormánynak is az első programját, reform elképzeléseit a Bizottságnak arról, hogy ezt a kb. 16 milliárd eurónyi RRF-keretünket hogyan akarjuk felhasználni.

Nagy Márton az előadásában szorgalmazta, hogy a sok pénzt is hatékonyan kell felhasználnia az országnak ahhoz, hogy a kilábalás gyors és egyúttal optimális legyen, Darvas Zsolt, a Bruegel Intézet vezető kutatója azonban azt a kockázatot is megemlítette, hogy az időnyomás és a rengeteg pénzt együttese a pazarló pénzfelhasználás kockázatát növeli.

mff ngeu tablazat201008

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jogallamisag feltetel magyarorszag unios tamogatas veto veszely 201028