Merkel CoR plenaris cimlapkep201013
Uniós források

Merkel: ebből még lehet no-deal Brexit - Nehezebb, mint gondoltuk az EU-pénzek és a jogállamiság összekötése

Portfolio
Érdekünk a kereskedelmi megállapodás megkötése a britekkel még ebben a rövid hátralévő időben is, de „fel kell készülni arra is, hogy nem lesz megállapodás”, ebben az esetben pedig nem fogjuk magára hagyni Írországot – rögzítette a német soros EU-elnökség tevékenységéről a Régiók Bizottságában rendezett mai vitán Angela Merkel. A német kancellár egy európai néppárti honfitársa sürgetésére - aki a jogállamiság kérdéskörébe a független bíróságokat is belevette - elárulta: a jogállamiság és az uniós támogatások kérdésének összekötése „nem annyira egyszerű, mint ahogy azt gondoltuk”, de bizakodásának adott hangot, hogy valahogy megoldást találnak erre a kérdésre is.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A megállapodás nélküli Brexit lehetőségének bemondása két nappal az EU-csúcs kezdete előtt erős kijelentésnek hat Merkeltől, ami nyilván azt a célt is szolgálja, hogy ezt a kockázatot is tudatosítsa az EU-s térfélen, másrészt nyomást is gyakoroljon a brit kormányra, hogy engedjen bizonyos kérdésekben, mert különben tényleg ez lesz a kimenet. Merkel beszédével párhuzamosan jelentek meg a szalagcímek a Reuters-en arról, hogy mikről beszélt a mai kormányülésen Boris Johnsn kormányfő és az ő kijelentéseiben szintén felbukkantak a no-deal Brexit lehetőségére utaló jelek.

A szóvivő szerint Johnson "a megfelelő feltételek mentén" igenis meg akar állapodni, de ha ez nem sikerül a következő napok intenzív tárgyalásai során, akkor bizony megállapodás nélkül fog távozni az Egyesült Királyság év végén és ettől se kell félnie az országnak. Johnson érvelése szerint a hónap közepéig látnia kell, hogy a brit főtárgyaló el tudja-e érni a britek számára fontos feltételeket a tárgyalásokon, vagy nem. Korábban Johnson október 15-i határidőt adott saját kormányának a megállapodásra, de erre kicsi az esély, mert az utolsó nagyon intenzív tárgyalási szakasz még el se kezdődött a két főtárgyaló között, márpedig 2 nap múlva már prezentálni kellene a végső kereteket az állam- és kormányfőknek. Éppen ezért esélyes, hogy október második felére átcsúsznak a további egyeztetések, igaz ez a bizonytalanság máris éreztetni kezdte a hatását a devizapiacokon: a font és az euró esni kezdett a dollárral szemben a no-deal Brexit esélyének emlegetése hírére.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az ugye egyértelmű, hogy október 15-ig el kellene érni érdemi eredményeket a Brexit-tárgyalásokon, de közben az EU pozíciója is viszonylag merev és a briteké is (halászati terület, állami támogatási és versenyjogi kérdések, vitarendezési keretek), és ezért mondta azt Merkel, hogy mindkét fél részéről kell a valódi megegyezési szándék, nem elég azt hangoztatni (majd nem engedni érdemben a háttérben, mint ahogy azt a britek esetén a halászati támogatási jogok terén látjuk – a szerk.)

Merkel a rövid beszédében röviden áttekintette, hogy mennyi minden megoldandó feladat van még a német soros elnökség előtt, így

  • a helyreállítási alaphoz szükséges saját források rendszeréről szóló határozat a Tanácsban, amely kapcsán azt mondta: úgy érzékeli, hogy megvan a támogatás
  • a 2021-2027-es uniós költségvetésről és a jogállamiság kérdéséről szóló viták. Ennek kapcsán azt mondta, hogy ezeket a vitákat rövidesen le akarják zárni egy megállapodással, majd miután egy európai néppárti honfitársa, az észak-rajna vesztfáliai Mark Speich szigorú jogállamisági feltételrendszert szorgalmazott az EU-s pénzek kifizetéséhez, amibe beleértette a független bíróságok meglétét is, Merkel elismerte: a két téma összekötése „nem annyira egyszerű, mint amennyire gondoltuk, de szerintem sikerülni fog”. Mark Speich azt is szorgalmazta, hogy ha valamely tagállam megsérti a jogállamiság kereteit, akkor ne az adott régiókat sújtsák a pénzügyi szankciókkal.
  • A migrációs javaslatról is megállapodást szorgalmazott Merkel, illetve bizakodásának adott hangot, hogy a Tanácsban ebben a kérdésben is lehet előrelépni a Bizottság minapi kompromisszumos javaslata alapján.
Mark Speich CoR 201013

Címlapkép forrása: Alexander Becher - Pool/Getty Image

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem