Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
Uniós források

Így csökkentené az EU a metánkibocsátását

MTI
A metánkibocsátás csökkentésére irányuló uniós stratégiát fogadott el az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az Európai Unió 2030-ra elérje éghajlat-politikai célkitűzéseit, és hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon - közölte az uniós bizottság szerdán.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tájékoztatás szerint a stratégia elfogadását az indokolja, hogy a szén-dioxid után a metán járul hozzá a legnagyobb mértékben az éghajlatváltozáshoz, emellett pedig súlyos egészségügyi problémákat okozó, a helyi levegőminőséget jelentős mértékben rontó szennyező anyag.

Frans Timmermans, az uniós bizottság európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke a stratégia bemutatásakor azt közölte, a szöveg fellépéseket határoz meg a metánkibocsátás európai és nemzetközi szintű csökkentésére egyaránt. Jogalkotási és nem jogalkotási intézkedéseket vázol az energiaágazat, a mezőgazdaság és a hulladékágazat tekintetében, amelyek együtt az emberi tevékenységhez kapcsolódó metánkibocsátás mintegy 95 százalékáért felelősek.

A stratégia egyik kulcsfontosságú eleme a metánkibocsátás mérésének és a vonatkozó jelentéstétel javítása. Elmondta, a metánkibocsátás energiaágazatban történő csökkentése érdekében az uniós bizottság javaslatot fog tenni arra, hogy kötelező legyen javítani a gázinfrastruktúrában keletkező szivárgások észlelését és elhárítását, továbbá fontolóra fogja venni, hogy jogszabályt terjesszen elő a rutinszerűen végzett úgynevezett fáklyázás és lefúvatás betiltása céljából.

Noha az EU a globális metánkibocsátásnak mindössze az 5 százalékáért felelős, a világ legnagyobb energiaimportőreként, valamint a mezőgazdasági és a hulladékágazat meghatározó szereplőjeként ösztönözni fogja a metánkibocsátás visszaszorítását célzó nemzetközi fellépést - tette hozzá az uniós biztos.

Címlapkép: Shutterstock

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jogallamisag feltetel magyarorszag unios tamogatas veto veszely 201028