jatszoter csalas eu olaf
Uniós források

8-10 évvel ezelőtti EU-pénzes csalások miatt  kér most letöltendő börtönt 4 emberre az ügyészség

Portfolio
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre – derül ki a Főügyészség keddi közleményéből.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Mivel ezekben a hetekben jelentős vita zajlik az EU-pénzek és a jogállamisági keretek 2021-től való összekötéséről, különösen fontosak azok az ügyek, amelyek azt érzékeltetik, hogy a magyar ügyészség a kényes ügyekben milyen szorosan és milyen időtávon működik együtt az uniós szervekkel, így például az OLAF ajánlásai nyomán mi történik itthon az igazságszolgáltatásban.

Emiatt fontos például a ma közölt ügy is, amely szintén egy OLAF-ajánlás alapján indult. A közlemény szerint az OLAF vizsgálta a támogatásokat és ajánlásokkal élt a Legfőbb Ügyészség felé, amely bár erre nem kötelezhető, de minden ilyen ajánlásra büntetőeljárást indít, így tett jelen ügyben is. Azt, hogy az OLAF által megfogalmazott ügyekben milyen kiugró a javasolt pénzügyi korrekció mértéke és milyen itthon a vádemelés aránya, ebben a minapi cikkünkben írtunk:

A jelen ügyben a vádirat lényege szerint egy 59 éves férfi, aki egy pályázatírással is foglalkozó céget vezetett, 2007-ben megtudta, hogy 2008-ban európai uniós támogatások igényelhetők kültéri, közcélú játszóterek kialakítására, illetve meglévő ilyen játszóterek korszerűsítésére, amely keretében a támogató hatóság az összes kiadás 100%-át megtéríti.

A férfi elhatározta, hogy a támogatási rendszert kijátszva, valótlan árajánlatok alapján, eltúlzott összegekre fog pályázni, amelyből jogtalan haszonra tesz szert.

Az elkövetésbe bevonta munkatársait, egy 42 éves és egy 41 éves férfit, illetve egy 64 éves üzletembert, aki kifejezetten a későbbi kivitelezésekre alapított egy új céget. A pályázatíró cégtől 5000 főnél kevesebb lakosú településeket kerestek meg azzal a lehetőséggel, hogy az önkormányzat számára pályázati pénzből, a településnek lényegében ingyen felújítják a játszótereket, ha őket bízzák meg. A vádlottak kialakítottak egy rendszert, amelyben jelentősen túlárazott ajánlatokat kértek be más cégektől és ezeket felhasználva pályáztak egy budapesti központi hivatalnál a támogatásokra, amelyeket el is nyertek.

A kivitelezést 60 önkormányzat esetében ténylegesen sokkal kisebb ráfordítással valósították meg, azonban a számlákat a piaci árat jelentősen meghaladó összegekről állították ki, és azokat így nyújtották be a kifizető hatóságnak. A vádlottak ezzel részt vettek az uniós és a hazai költségvetés megkárosításában, amelyek az ügyleteket 75-25 % arányban finanszírozták.

2009-2013 között a vádlottak közül hárman 536 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak, negyedik társuk közel 187 millió forint vagyoni hátrány okozásában működött közre. A több mint 450 oldalas vádirat részletesen bemutatja az ügyészség szerinti elkövetést.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által széleskörűen lefolytatott nyomozás eredményeképpen különösen jelentős, illetve egy terhelt esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt. Az ügyészség indítványozta vádiratában, hogy a bíróság ítélje a négy férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, ezen túl tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a cégvezetéstől. Az 59 éves férfi jelenleg más ügyben letartóztatásban van, társai szabadlábon védekeznek.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás