ELI-ALPS_3
Uniós források

Nagy hír Szegedről: a világ egyik fő lézeres kutatási központjává válhat az intézmény egy közelgő EU-s döntéssel

Portfolio
Egy új működési formát dolgoztak ki az EU illetékes szervei az olyan nagy beruházási és üzemeltetési költségű kutatási infrastruktúrákra, mint a szegedi lézerközpont, és ezt rövidesen jóváhagyja majd az Európai Bizottság, így még közelebb kerül a szegedi intézmény ahhoz, hogy a világ egyik vezető lézeres kutatási központjává váljon – derült ki az intézmény közleményéből.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Anyagi kihívás és uniós megoldás

Az anyag rámutat, hogy a tudományos berendezések beruházási és üzemeltetési költségei olyan mértékben megemelkedtek az utóbbi években, hogy a megfelelő források előteremtése kiszélesített nemzetközi együttműködést igényel. Éppen ezért az EU illetékes szervei kidolgoztak egy úgynevezett ERIC (European Research Infrastructure Consortium - Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium) működési formát, ami jogi-adminisztratív keretet biztosít a tudományos célú nagyberendezések nemzetközi működtetéséhez.

Az ERIC konzorciumként való működés fő előnye, hogy a kutatási infrastruktúra működtetése rugalmasabban igazítható a felmerülő igényekhez és a működtetési költségek megoszlanak a konzorcium tagjai között

– emeli ki a közlemény.

A szegedi lézerközpont (ELI-ALPS, azaz Extreme Light Infrastructure - Attosecond Light Pulse Source) egy páneurópai összefogással létrejött, három pillérből álló lézeres kutatási projekt (ELI) egyik fontos kutatási helyszíne, amely 2017-ben nyitotta meg a kapuit és teljes körű felszerelése, a kutatási infrastruktúra kiépítése várhatóan 2023-ra fejeződik be. A szegedi központhoz az uniós költségvetés (ERFA) 208 millió, a magyar állam költségvetése pedig további 67 millió euróval járult hozzá és már évek óta szó van róla, hogy a nemzetközi együttműködések fokozásával javítani kell a létrejött különleges kutatási infrastruktúra kihasználtságát és ezáltal a fenntartási költségeinek kitermelését.

Ennek érdekében 2020 májusában Magyarország, Csehország, Olaszország és Litvánia mint alapító tagok Brüsszelben közösen benyújtották az ELI-ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt. A mai közlemény szerint még az idei évben jóváhagyhatja az ELI-ERIC konzorcium megalakulását az Európai Bizottság, és ezzel a szegedi ELI-ALPS kutatóközpont finanszírozása az eddiginél szélesebb körű lehet, és megnyílhat a kapu a hazai lézeres tudományos kutatások további fejlődése előtt.

Összességében

a konzorcium tagjaként a szegedi lézerközpont működése rugalmasabb és költséghatékonyabb lehet,

amivel az intézmény még közelebb kerül ahhoz, hogy rövid időn belül a világ egyik vezető lézeres kutatási központjává váljon.

A közleményben Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arra emlékeztetett, hogy „A prágai és szegedi szuperlézerközponttal közösen megállapodtunk, hogy Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumot (ERIC) hozunk létre azért, hogy a tudományos kutatásokban jobban kihasználhassuk a két csúcsszintű kutatóközpont kapacitásait és lehetőségeit. Már a kezdetektől azzal számoltunk, hogy más országok is csatlakoznak majd a projekthez. Az intézet fizikusokon és biokémikusokon kívül más tudományágak képviselői számára is kitűnő feltételeket biztosít a kutatásokhoz.”

Mi az az ELI és milyen kutatások zajlanak ott?

Az ELI a világ első civil felhasználású, több telephelyű lézeres kutatóintézete. Ugyancsak ez az első úgynevezett elosztott infrastruktúra, amely nem egy konkrét földrajzi helyszínen, hanem több országban párhuzamosan, egyenrangú létesítmények rendszereként valósul meg. A szegedi az egyike azoknak a tudományos nagyberendezéseknek, amelyek már az Európai Unió 2004 után csatlakozott tagállamaiban épültek meg.

ELI-ALPS_2

A szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI-ALPS küldetése, hogy máshol el nem érhető lehetőségeket biztosítson a világ minden tájáról érkező kutatók számára élvonalbeli kutatások elvégzésére. Az ELI a világ első olyan létesítménye, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé. Az élenjáró civil kutatói létesítményben olyan eredmények születhetnek meg, amelyek jelentős társadalmi pozitív hatással járnak, többek között az anyagtudomány, az orvosbiológia és a környezettudomány terén.

A magyar lézeres kutatóközpont 2017 óta működik Szegeden: az elmúlt években több ultramodern lézerrendszer telepítésére, kiépítésére került sor. Az intézményben ezidáig több mint tíz kutatócsoport végzett különféle kísérleteket. Az intézmény külföldi és hazai egyetemekkel, köztük a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) is együttműködik közös kutatás-fejlesztési projektek kialakítása és megvalósítása, illetve a technológiai és tudástranszfer biztosítása érdekében.

A szegedi lézeres kutatóközpontban jelenleg – több projekt mellett – egy globális probléma kiemelt kutatása is zajlik: az SZTE kutatási programja az atomerőművi nukleáris hulladékok sokkal gyorsabb lebontásának lehetőségét vizsgálja.

ELI-ALPS_1

Az ELI-ALPS kedvező hatása Magyarországra és a régióra

A beruházás az ELI-ERIC konzorcium létrejöttét követően fokozott húzóerőként fog hatni Magyarország műszaki-tudományos fejlődésére, a háttéripar versenyképességére és a gazdaság technológiai színvonalára - hangsúlyozza a közlemény. Még inkább elősegíti innovációs és ipari parkok, innovációs szolgáltatások megtelepedését, valamint további fejlesztéseket ösztönözhet, erősítve ezzel a régió gazdaságát.

A küszöbön álló ERIC konzorciumi formának köszönhetően a nemzetközi tudományos élet egyik regionális központjává válva az ELI-ALPS további külföldi szakembereket vonz majd Magyarországra, hozzájárul a magyar kutatók hazatelepüléséhez és újabb magyarországi munkahelyek létrejöttéhez is. Az ELI-ALPS projekt a regionális gazdasági és társadalmi fejlődés motorja és katalizátora lehet Magyarország és Európa számára egyaránt, az ELI projekt elhozhatja az európai kutatás és innováció robbanásszerű fejlődését is - fogalmaz a közlemény.

Az ELI-ALPS az itt élők számára is nagyon fontos beruházás. Arra számítok, hogy a kutatóközpont konzorciumi formában történő további fejlődésével számottevő új, magas hozzáadott értékű munkahely fog létrejönni.

– mondta Prof. Szabó Gábor, a kutatóintézet ügyvezető igazgatója.

ELI-ALPS az Európai Régiók Hetén

Az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) minden évben megrendezi az Európai Régiók Hete (EURegionsWeek) programsorozatot, amelynek múlt heti egyik eseményéről a Portfolio is tudósított. Az Európában legnagyobb fejlesztéspolitikai esemény célja, hogy erősítse a kapcsolatot az EU kohéziós politikájának érintettjei, illetve a helyi és regionális döntéshozók között, továbbá az EU regionális fejlesztési támogatásában részesülő projekteket bemutassa a széles közvélemény számára.

Az Európai Régiók Hetére idén kibővített időszakban, online program keretében, 2020. október 5–22. között került sor, és a szervezők az egyik bemutatásra kerülő kiemelt projektként a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot választották.

Címlapkép forrása: Dobóczky Zsolt, ELI-ALPS

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás