valami ember egy biotechnológiai laborban
Uniós források

A legveszélyesebb, halálos anyagokkal is dolgozó szuperlabort épít a magyar kormány

Portfolio
A legveszélyesebb és éppen ezért halálos fertőzést okozó hatóanyagokkal is dolgozni képes szuperbiztonságos, ún. BSL-4-es szintű laboratórium megépítését támogatja a kormány EU-s pénzből, illetve egy friss kormányhatározat szerint engedélyt adott rá, hogy rögtön növeljék is meg az erre szánt támogatási keretet. A határozat szerint a pénzt megpróbálja elszámolni a kormány az unió koronavírus-válság elleni alapjának, az ún. REACT EU-nak a terhére.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A minap jelent meg a kormány 1723/2020. (X. 30.) kormányhatározata, amely felhatalmazást adott arra, hogy az „Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése” című kiemelt projekt keretösszegét növeljék meg 11,948 milliárd forintra. Érdemes megjegyezni, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének (éfk) eddigi verziójában már 11,96 milliárd forintos jóváhagyott támogatás szerepelt, így nem világos, hogy milyen támogatás növelésre utal a határozat. Ezzel együtt az éfk szerint ezt a támogatási kérelmet idén szeptemberig kellett benyújtani a kormány elé, azaz friss uniós projektről van szó, ezért nem lehetett eddig róla hallani szélesebb körben.

Egyébként a támogatott projektkeresőben sincs még benne a projekt, noha annak már azonosító száma is van (EFOP-2.2.0-16-2020-00009). Így tehát egy friss kormányzati támogatói döntésről van szó és ez alapján dönthet majd az illetékes Irányító Hatóság a projekt tényleges támogatásáról.

A kormányhatározat egyébként rögzíti, hogy az „Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése” című kiemelt projekt alábbiakban részletezett költségét próbálja meg elszámolni az innovációért és technológiáért felelős miniszter a REACT EU keret terhére:

szuperbiztos jarvanylabor react eu 201102

A táblázat jobb oldali oszlopa szerint a szóban forgó projekt célja „egy olyan járványügyi céllal épülő, speciális, a magas megbetegítő képességű kórokozókkal történő munkavégzéshez helyszínt biztosító, ún. BSL-3 és BSL-4 laboratórium kialakítása, ahol széles körű diagnosztikai és kutatási/innovációs kapacitás érhető el."

A fejlesztés lehetővé teszi a mikrobiológiai laboratóriumi tevékenységek legmagasabb színvonalú körülményének, felszereltségének biztosítását.

A Wikipedia oldala szerint a biológiai laboratóriumok munkabiztonsága területén egy négyfokozatú skálát határoztak meg és

a fenti magyar laboratórium a felső két legmagasabb biztonsági fokozatú tevékenységeket láthatja el.

  • A BSL-3 fokozatba ez tartozik: "Biológiai hatóanyagok, amelyek potenciálisan komoly, vagy életveszélyes betegségeket okozhatnak. Ezek a hatóanyagok a levegővel is terjedhetnek".
  • A BSL-4 fokozatba ez tartozik: "Veszélyes és különleges biológiai hatóanyagok, amelyek a legnagyobb kockázatot jelentik a személyekre és a környezetre nézve. Általában halálos fertőzést okoznak".

Korábban egyébként már szó volt róla, hogy a koronavírus eredeti kínai gócpontjában, Vuhanban is van egy ilyen 4-es szintű, tehát a legbiztonságosabbnak tartott virológiai laboratórium. Donald Trump amerikai elnök áprilisban többször is azt mondta bizonyítékok nélkül, hogy szerinte innen szabadulhatott ki a vírus, amit a kínaiak hevesen cáfoltak és emlékeztettek rá, hogy a vírus genomja alapján nem lehet arra gyanakodni, hogy a vírust emberi "kéz" alkotta volna.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás