budapest napfelkelte magyar cegek nagy lehetoseg apple201102
Uniós források

Itt a magyar cégek nagy lehetősége! - Egy magyar Apple is a horogra akadhat

Essősy Zsombor, MAPI-csoport
Bár a már megismert fejlesztési tervek alapján a 2021-2027-es uniós ciklusban is lesznek tömegpályázatok, a fő csapásirány ugyanakkor egyértelműen az, hogy a legkiválóbb cégek a támogatások felhasználásával még versenyképesebbek legyenek, ezáltal a nemzetközi térben is minőséget képviselő terméket, szolgáltatást hozzanak létre.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Ahogy a vállalkozások szemszögéből a 2014-2020-as uniós ciklus kulcsprogramja a GINOP, úgy számukra a 2021-2027-es időszakot a VINOP-ban (Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program) rejlő lehetőségek határozhatják meg. Az Operatív Programon belül lesz hat prioritás, melyből alighanem az első kettő, a vállalkozásfejlesztés, illetve a kutatás-fejlesztési és innovációs láb tartja majd leginkább lázban a fejlesztési források elnyerésére pályázó cégvezetőket. Önmagáért beszél, hogy a VINOP-ba kerül a teljes uniós forráskeret 30 százaléka, és az is előremutató, hogy darabszám szerint viszonylag kevés, ám annál célzottabb, komplexebb felhívásokra van kilátás.

Így várhatóan mindössze 10 pályázat szól majd a kkv-szektor tagjainak, kutatás-fejlesztési céllal 15 darab kiírásra lehet számítani, foglalkoztatási céllal pedig mindössze ötre.

Az a cél, hogy a tömegpályázatoknál (mint amilyen az előző ciklusban például a GINOP-1.2.8 volt) gyakorlatilag automatikus legyen a bírálat, a kiválósági projekteknél pedig előminősítés segítse a döntéselőkészítést. Az átláthatóság és a tervezhetőség miatt az is lényeges szempont, hogy várhatóan több évig is nyitva állhatnak majd az egyes keretek, így akár szakaszosan visszatérő benyújtási lehetőséget kínálva a versenyszférának.

A GINOP-hoz képest ugyan első ránézésre csak egyetlen betű a különbség, a VINOP mégis joggal tekinthető elődje letisztultabb, célratörőbb, továbbfejlesztett változatának a már látható irányvonal alapján. A VINOP első prioritásán belül négy beavatkozási területet azonosítottak a döntéshozók, az első pedig az előző ciklusban már megismert Magyar Multi Program-típusú konstrukció, amelynél 2021 első negyedévétől 140 milliárd forintos keret nyílhat meg. Ez lehet a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, magyar tulajdonú vállalatok nagy lehetősége, azoké, amelyek magas hozzáadott értékkel termelnek, szintet léphetnek a beszállítói láncban, importot váltanak ki, vagy egyenesen exportpiacra gyártanak. Ez a pályázat a nemzetközi versenyben is életképes hazai vállalkozói középréteget hivatott támogatni és kiemelni. A cél az, hogy a hozzájuk köthető termék vagy szolgáltatás ne csak Magyarországon legyen A-kategóriás, hanem Németországban ugyanúgy, mint mondjuk Észak-Amerikában vagy a Távol-Keleten.

Ezzel a gondolkodásmóddal talán már több mint kincstári optimizmus, hogy előbb-utóbb egy magyar Apple, azaz egy igazi világsiker is a horogra akadhat.

A második beavatkozási pont a már hivatkozott GINOP-1.2.8-ra hajazó tömegpályázat lesz, ahol 270 milliárd forintot oszthatnak szét. Az egyszerű és gyors forráshoz jutással kecsegtető felhívás jellegéből fakadóan nagy küzdelem várható, viszont jó hír, hogy nem egyszeri lesz a lehetőség, előreláthatóan háromhavonta újra és újra felemelik majd a sorompót – alkalmanként akár 30-50 milliárd forinttal. Éppen ezért nem kell elkeserednie annak, aki például év elején még nem rendelkezik kész projekttervel vagy esetleg elsőre nem nyer, könnyen lehet, hogy később majd zöld utat kap a projektje.

Mivel égetően fontos a digitális megoldások beemelése a cégvilág mindennapjaiba, a harmadik beavatkozási pont alatt 15 milliárd forintot e célra is elkülönítenek, az itt elnyerhető forrást ERP rendszerekre várhatóan ugyanúgy lehet fordítani, mint felhőalapú szolgáltatásokra.

A Magyar Multi Program-szerű fejlesztési láb mellett az egyik legizgalmasabb és legjobban várt terület a kiemelt ágazatok mellé rendelt fejlesztéspolitikai eszközöké – 140 milliárd forinttal. A legfejlettebb technológiákat alkalmazó területek közül emelték ki a legaktuálisabbakat és a legfontosabbakat, ezek az egészségipar, az élelmiszeripar, a kreatívipar, a zöldipar és a jövőipar. 64 milliárd jut a Zöld Nemzeti Bajnokok program folytatására, amely a kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz és iparhoz kapcsolódó feldolgozóipari cégek technológiaváltását hivatott előmozdítani. A várakozások szerint még az idén megnyílik ennél a pályázatnál az első előminősítési szakasz, a második pedig jövőre követheti.  

Ha a VINOP első prioritásán belüli négy intézkedéshez rendelt kereteket összeadjuk, 565 milliárd forintot kapunk.

Ami első hallásra irdatlanul nagy összeg, de ha elosztjuk héttel, elvégre egy újabb hétéves európai uniós fejlesztési ciklus küszöbén állunk, már jól látható, hogy minden egyes forintnak helye van a reálgazdaság megerősítésében.

Összességében az mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy

a „mindenki kapjon minél több pénzt” vagy a „senkit sem hagyunk hátra” elvét felváltotta a minőséghez kötött mennyiségi forráselosztás rendszere.

Belátható, hogy nem azokat a piaci szereplőket kell megmenteni, amelyek eleve rossz struktúrában működnek, vagy egy elhibázott üzleti tervet görgetnek maguk előtt, ezáltal segítség nélkül a vesztükbe rohannak. Épp ellenkezőleg, a már eleve versenyképes cégeknek kell valódi lökést adni, hogy Európában és szerte a világban is letehessék a névjegyüket. Az előzetes tervek szerint ebben nagy segítség lehet a 2021-2027-es uniós ciklus, annak is az első két éve, hiszen jó eséllyel orrnehéz lesz az előttünk álló időszak.

Essősy Zsombor, a MAPI-csoport vezérigazgatója

*******************************

A szerző véleménye nem feltétlenül egyezik meg a Portfolio szerkesztőségének véleményével.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Mohai Balázs. Budapest, 2018. május 30.Budapest napfelkeltekor 2018. május 28-án. Előtérben a Gellért-hegyi Szabadság-szobor, jobbról a Szabadság híd.

GettyImages-141994966
korona_vilag
Kiszállt az MKB, bajba kerültek az arab pénzváltók
idf izraeli katonák gyakorlat
Contitech
GettyImages-1211246429 (1)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár

Felügyelő

Felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126