Előfizetői tartalom

Megvan az újabb nagy brüsszeli alku: az EU-s költségvetés és a saját forrás növelése kapott zöld lámpát

Portfolio
Ma délután megszületett az elvi egyezség az Európai Parlament, a német soros elnökség és az Európai Bizottság között a 1074 milliárd eurós 2021-2027-es uniós költségvetés minden részletéről, illetve a 750 milliárd eurós helyreállítási alap finanszírozásához szükséges saját források megemelésének kereteiről – közölte a három intézmény. Ennek az újabb alkunak a mai lehetőségét ma reggel már megírtuk és a friss fejlemény azt jelenti, hogy a jogállamisági feltételekről született múlt heti intézményközi megállapodás után most újabb fontos tárgyalás zárult le és vár az EP-képviselők, illetve a tagállami szakminiszterek jóváhagyására. Amint külön mai cikkünkben megírtuk: a legfrissebb jelek szerint mégsem fogja megvétózni a magyar kormány az uniós költségvetést és a saját forrás rendeletet, így tehát a mai brüsszeli alku után jövő héten a Tanácsban végső, egyhangú támogató döntés születhet a két rendeletről.

A mai alkuról az EP-s költségvetési tárgyalódelegáció egyik vezetője a Twitteren annyit osztott meg, hogy belső átrendezésekkel sikerült összesen 16 milliárd euróval felfelé eltolniuk néhány fontos uniós program 7 évre szóló keretköltségvetését. Ez azt jelenti, hogy a nyári tanácsi alku 1074 milliárd eurós keretösszege nem változott, de a belső átcsoportosításokkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés