koronavírus európa térkép járvány
Uniós források

Megvan az újabb brüsszeli alku, ami alapján 320 milliárd forintnyi EU-pénzt kaphat Magyarország a járvány elleni védekezésre

Portfolio
Megszületett ma a politikai megállapodás az európai tagállamokat képviselő Tanács és az Európai Parlament között a koronavírus-válság miatt összeállított áthidaló beavatkozási csomag (REACT-EU) jóváhagyására. Ez alapján Magyarország 885 millió eurónyi, mai árfolyamon kb. 320 milliárd forintnyi forrásra számíthat jövőre és további pár százmillió euróra majd 2022-ben. A pénzeket a járvány elleni védekezés és munkaügyi intézkedések, céges támogatások céljára lehet felhasználni.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A koronavírus-válság tavaszi berobbanása után az Európai Bizottság már március-április során fontos könnyítő intézkedéseket hozott a tagállamok járvány elleni lépéseinek segítésére, de mivel a 2014-2020-as ciklus EU-s keretéből már csak alig voltak szabad források, így az akkori intézkedések (CRII és CRII+) inkább csak abban segítettek, hogy rendkívül rugalmasan lehetett felhasználni a még az országok által el nem költött uniós kereteiket a február 1-től keletkezett védekezési kiadásokra.

Nem volt tehát plusz EU-s forrás a 2014-2020-as időszakra megítélt kereten felül egyetlen tagállam számára sem, de rugalmasabb pénzfelhasználás (alapok és földrajzi régiók között átcsoportosítások) sokat segítettek. Emellett például Magyarország esetén a visszafizetendő előlegeket a Bizottság gyorsan újra kiutalta a magyar államkasszának, ami szintén jól jött. Ezekről bővebben, illetve a CRII által adott lehetőségek magyar kihasználásáról cikkeink:

Ma a fentihez képest egy másik, immár a 2021-2027-es uniós ciklus pénzeinek egy részét érintő költségvetési alku született meg. Ez a program REACT-EU névre hallgat, a 2021-es évre ez 37,5 milliárd eurónyi, 2022-re pedig további 10 milliárd eurónyi támogatás kiutalását teszi lehetővé a járvány elleni védekezési célokra (pl. egészségügyi rendszerek megerősítése, bértámogatási programok, kkv-támogatás), illetve zöld és digitális célokra.

A 37,5 milliárd eurós keret felosztása aszerint történt, hogy az egyes tagállamokat eddig mennyire érintette súlyosan a vírusválság, illetve a munkanélküliségi helyzetük hogyan alakult. Amint a Tanács oldalán elérhető közlemény táblázata mutatja, Magyarország ebből a 37,5 milliárd eurós keretből most 885 millió euróra számíthat (2020-as árszint mellett).

Ez tehát az idén téli járványügyi kiadások során már nagyon jól jön, hiszen 320 milliárd forintos tétel megfinanszírozását veszi le a kormány válláról.

Emellett fontos, hogy a REACT-EU programon belül 100%-os az uniós finanszírozás, azaz nem kell tagállami önerőt hozzátenni a lehívott eurókhoz. Ez is segíti költségvetésileg a tagállamokat. A REACT-EU programból fennmaradó 10 milliárdos keretet majd a 2021 őszi makroadaatok alapján osztják fel, de ebből is várhat az ország pár százmillió eurót majd.

Mindezt a pénzt persze csak akkor kapja meg a magyar állam (maradéktalanul), ha a jogállamisági mechanizmus élesítése és az esetleges szankciók nem blokkolják azt. A vita most zajlik és még nem látszik ennek a kimenete:

Címlapkép forrása: Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás