soros györgy milliárdos
Uniós források

Soros György új tervvel állt elő: elvenné az Orbán-kormánytól az uniós pénzeket

Portfolio
Az Európai Unió nem alkudhat meg a jogállamisági követelményeit illetően Magyarországgal és Lengyelországgal szemben - jelentette ki Soros György milliárdos. A magyar származású üzletember ezzel bekapcsolódott a napok óta tartó vitába, amely a magyar és lengyel vétóról, valamint annak következményéről szól.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Soros Fund Management és az Open Society Foundations alapítója a Project-Syndicate nevű véleménylapban jelentette meg írását.

A cikk végén Soros konkrétumot nélkül azt javasolta:

el kellene terelni az uniós forrásokat a helyi önkormányzatokhoz, ahol még működő demokrácia van, nem úgy mint állami szinten.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy Magyarország és Lengyelország hétfőn blokkolta a 2021-2027 közötti költségvetés és a helyreállítási alap elfogadását, mivel a költségvetési rendelettervezet egy olyan záradékot tartalmaz, amely kimondja, hogy az uniós pénzekhez csak a jogállamiság tiszteletben tartása mellett lehet hozzáférni. Az ezzel párhuzamos jogállamisági rendelet pedig szigorúan szabályozza, hogy milyen esetekben lehet a pénzeket folyósítani.

A milliárdos üzletember szerint azonban meghiúsítható a magyar és lengyel kormány vétója.

Ha nincs megállapodás ugyanis az új hétéves uniós költségvetésről, a régi költségvetést kell évente meghosszabbítani. Ha ez a helyzet marad fent, akkor Lengyelország és Magyarország azt kockáztatja, hogy az új jogállamisági feltételek mellett egyáltalán nem kapnak uniós forrásokat - érvelt Soros György, aki szerint az EU nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumot kössön a jogállami rendelkezésekben.

project syndicate soros gyorgy
Soros György véleményírása a Project-Syndicate címlapján.

Soros cikkében fontos tárgyi tévedés, amit egyébként dőlt betűkkel ki is emelt, miszerint hétfőn a jogállamisági mechanizmust elfogadták a tagállamok (have been adopted). A Portfolio megbízható információi szerint nem ez történt, hanem csupán egy megerősítés (confirmed), azaz politikai állásfoglalásként a tagállamok minősített többsége kifejezte támogató hozzáállását. Úgy tudjuk, hogy 25 tagállam támogatta politikailag a mechanizmust, 2 tagállam nem (Magyarország és Lengyelország). Látszólag apró a különbség, de valójában hatalmas: a hétfői szavazás jogilag még nem jelent elfogadott jogállamisági mechanizmust, a német elnökség ugyanis a jogi jellegű szavazást még nem merte megkockáztatni, csak kitesztelte a tagállamok politikai hozzáállását. Ugyanezt tette a két másik rendeletnél is (2021-2027-es költségvetés és saját források rendelet). Azoknál is csak politikai állásfoglalást kért a német elnökség és azoknál is csak két tagállam emelt politikai vétót (Magyarország és Lengyelország). Innen tehát még van visszaút, ha menetközben meg tudnak állapodni a tagállamok egy olyan jogállamisági konstrukcióban, ami mellett a magyar és a lengyel kormány (illetve az összes többi tagállam és az Európai Parlament) már igent tud mondani a költségvetésre és a saját források rendeletre. Jelenleg ennek a háttérbeli egyeztetése zajlik. Egyelőre nem látszik biztos megoldás, inkább csak lehetséges irányok.

Az elmúlt napok legfontosabb hazai és európai ügyéről, vitájáról, amelyhez most Soros György is csatlakozott ezekben a cikkeinkben írtunk:

Az elmúlt napokban folyamatosan frissített hírfolyamunk pedig itt érhető el:

Címlapkép: Soros György a 2020 januári davosi Világgazdasági Fórumon. Forrása: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130