Janusz Wojciechowski lengyel agrarbiztos Agrarszektor konferencia Portfolio eloadas
Uniós források

Mi lesz a magyar agrárpénzekkel? - Elmondja az uniós biztos a Portfolio konferenciáján

Portfolio
Elfogadta a Portfolio felkérését egy videókonferenciás előadás megtartására az Európai Bizottság lengyel agrárbiztosa, Janusz Wojciechowski, a december 3-án tartandó Agrárszektor 2020 című konferenciánkra a reggeli idősávban, és Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára szintén elfogadta felkérésünket egy előadás megtartására. Így első kézből tájékozódhatnak majd a résztvevők arról, hogy mi is lesz Magyarország agrárpénzeivel 2021-től a jogállamisági vita, illetve a Közös Agrárpolitika reformja mellett. A járványügyi korlátozások miatt rendezvényünk az online térben zajlik majd, amelyről az összes részletet az alábbi linken érhetik el.
Magyarország legrangosabb téli agrárkonferenciájának összes részlete elérhető ez alábbi linkeken:

Egyre több az olyan jel és nyilatkozat, például Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki jelzése, amely szerint akár sok hónapig csúszhat az Európai Unió új közös költségvetésének elfogadása és ezért 2021-től csak egy csökkentett uniós költségvetés tud elindulni néhány programmal. Amint a Portfolio a jogállamisági vita kapcsán a minap megírta: egyrészt példátlan lenne az EU történetében, ha a kifutó 7 éves költségvetés után januártól nem tudna elindulni egy új keretköltségvetés, másrészt az ilyen helyzetekre kitalált áthidaló megoldás sem kecsegtet túl sok jóval.

Ez azt jelenti, hogy a 2020-as büdzsé csak részlegesen és igen súlyos zavarok mellett vihető tovább, így például Magyarország kohéziós forrásokra nem is számíthatna egy új költségvetési alkuig, legfeljebb agrárpénzekre. Nyilván új EU-s pénzekre is csak akkor számíthatna az ország, ha a 2021-től az élesedő jogállamisági mechanizmus nem blokkolná a pénzek kifizethetőségét. Persze a magyar költségvetés kockázatára bármikor dönthet úgy a kormány, hogy megelőlegezi a kifizetéseket és majd később, a viták rendezése után megpróbálja azokat elszámolni az Európai Bizottsággal és ebben az esetben az itthoni gazdák az egész vitából valószínűleg nem éreznének sokat.

Amint megírtuk: ha nem lenne év végéig elfogadott új keretköltségvetés, akkor a szabály az, hogy meg kell nézni azt: a 2020-as költségvetés és a 2021-es költségvetési terv között milyen sorok feleltethetők meg egymásnak és azokon a szektorális területeken, amelyeken van jogszabály 2021-re, ott a 2020-as évre alkalmazott büdzsé inflációval megnövelt részének havonta egytizenketted részére lehet kötelezettségvállalást tenni. Amely területekre viszont nincs ilyen jogszabály, ott nem lehet ilyen kötelezettséget vállalni, így tehát például Magyarország kapcsán nem lehetne majd kohéziós támogatásokat fizetni (azokat egy új szektorális jogszabály rögzítené), 

legfeljebb az agrárkassza első pillérében a közvetlen kifizetések jöhetnének 2021-ben egy automatizmusra építő szabály alapján.

Az általunk megszólaltatott uniós költségvetési szakértő azt hangsúlyozta: összességében csak nagyon kevés területen tudna tovább működni az uniós költségvetés 2021-től, a legtöbb területen hiányoznak még a szektorális jogszabályok, hiszen a 7 éves büdzsét érintő magyar és lengyel vétó most ezek véglegesítését is megakasztja.

Amíg nincsenek meg az új szektorális jogszabályok, addig a legtöbb uniós program nem tud tovább működni

– rögzítette.

Így tehát kifejezetten aktuális lesz a Portfolio december eleji Agrárszektor konferenciája, amelyre ráadásul sikerült megnyernünk az egyik legfőbb uniós döntéshozót, aki első kézből tudja tájékoztatni a résztvevőket arról, hogy mi várható 2021-től az agrártámogatások terén.

A jogállamisági vita legfrissebb fejleményeit ebben a hírfolyamunkban lehet követni:

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás