Előfizetői tartalom

Elfogadta az EP a jogállamisági rendeletet, januártól már hatályba is lép

Portfolio
Miután hadüzenetet kapott, igyekezett megnyugtatni az Európai Parlament képviselőit a jogállamisági mechanizmus alkalmazásával kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke, és ezen beszéd után elfogadta a rendeletet az EP. A 2021. január elsejétől hatályba lépő uniós jogszabály alapján a jogállamiságot megsértő uniós kormányok az EU-pénzek elvesztését kockáztatják; a képviselők pedig elérték, hogy megelőző hatású legyen a jogszabály, és azt is elérték, hogy a rendszerszintű jogsértésekre is alkalmazzák – mutat rá az EP közleménye.

A döntés lényege Az Európai Parlament szerdán jóváhagyta a rendeletet, amely az uniós források védelmét szolgálja a jogállamiságot torzító kormányok visszaéléseivel szemben. Az új rendelet értelmében az uniós kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól, ahol az uniós források kezelése kapcsán bebizonyosodik a jogállamiság megsértése. Ugyanakkor az Unió garantálja...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái