brexit megallapodas boris johnson ursula von der leyen 201224
Uniós források

Brexit: mindegyik tagállam támogatja az 1250 oldalas megállapodás január elsejei alkalmazását

MTI
Portfolio
Az Európai Unió mind a 27 tagországa támogatja az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról múlt csütörtökön létrejött megállapodás előzetes, ideiglenes alkalmazásának elindítását január 1-jén - közölte hétfői Twitter-üzenetében Sebastian Fischer, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője.

Mint írta, az egyezmény alkalmazása zöld utat kapott a tagállamokat képviselő uniós nagykövetektől, akik múlt pénteken kezdték meg az 1250 oldal körüli (ld. lent) EU-brit kereskedelmi megállapodás előzetes átvizsgálását Michel Barnier-nek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának részvételével. Az egyezmény ideiglenes alkalmazása azért vált szükségszerűvé, mert a megállapodást az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami már csak az új évben lesz lehetséges. Egyelőre ennek időzítése kérdéses, várhatóan február végén történik meg (a mostani megállapodás az ideiglenes tagállami jóváhagyást 2021. február 28-ig adja meg), a brit parlament viszont még idén december 30-án várhatóan jóváhagyja azt.

Az ideiglenes alkalmazás célja az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok jelentős zavarainak megakadályozása. Az ideiglenes alkalmazás lehetővé tenné, hogy megelőzzék a január 1-jéig érvényes átmeneti időszak lejártával járó, a polgárok és a vállalkozások számára is kockázatokat rejtegető súlyos következményeket.

Sebastian Fischer jelzése szerint a tagállamok nagykövetei ma arról döntöttek, hogy írásos eljárásban folytatják le a jóváhagyási folyamatot, amelynek holnap, azaz december 29-én délután 3 óra a határideje. Addig kell tehát minden tagállam kormánya felől befutnia az írásos jóváhagyásnak és a mai előzetes jelzések alapján minden tagállam támogatja az alkut, ami fontos fejlemény.

A hétvégén egyébként mind az Európai Bizottság (1256 oldal minden melléklettel, oldallal együtt, itt az átfogó oldal, itt a kérdezz-felelek rész, itt pedig egy infografika) és a brit kormány is közzétette (1246 oldal és külön megállapodások) a létrejött alku szövegét. A lényegről tegnap a Bruxinfo alapján közöltünk egy összefoglalót, a Politico 10 pontos összefoglalója pedig itt olvasható.

Vasárnap Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló a Le Figaro lapnak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy igenis már rövid távon látszódni fog az, hogy milyen nagy változást okoz az, ha valaki EU-tagból külső, harmadik országgá válik (erről az Európai Bizottság ki is adott egy rövid táblázatos összefoglalót). Barnier szerint az egész brit kiválási folyamat, illetve annak eredménye elveszi majd a kedvét a többi tagállamnak attól, hogy valaha is a kilépésen gondolkodjon, mert jobb együtt maradni, mint egyedül haladni.

Címlapkép forrása: Andrew Parsons/No10 Downing Street/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

dmker
rotorsandcams
iphonepro
tőzsde, grafikon, trend,
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
boris johnson brexit