london brexit
Uniós források

Brexit: újabb szabadkereskedelmi egyezményt hoztak tető alá a britek

MTI
Szabadkereskedelmi megállapodást kötött kedden Törökország és az Egyesült Királyság - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az egyezményt a két ország nevében Ruhsar Pekcan török kereskedelmi miniszter és Liz Truss brit kereskedelmi miniszter írta alá videokonferencia keretében. A szerződés 2021. január 1-jével lép érvénybe.

Pekcan megszólalásában mérföldkőnek nevezte az egyezséget, és emlékeztetett: London kiválásával az Európai Unióból szükségessé vált a Törökország és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi rendszer újbóli meghatározása. Egyúttal jelezte: a kétoldalú kereskedelem a mostani megállapodásnak köszönhetően hatékony módon és gondtalanul folytatódik majd.

A Törökország és az Egyesült Királyság között éves kereskedelmi forgalom 2019-ben 16,8 milliárd dollár volt. A török miniszter közölte: első célkitűzésük, hogy a mutató az új koronavírus-járvány után elérje az évi 20 milliárd dollárt.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra London és Brüsszel jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Múlt csütörtökön átfogó egyezmény született a két fél között, amelyen belül vám-, illeték- és kvótamentességre épülő szabadkereskedelmi megállapodás is létrejött.

Címlapkép: Getty Images

pfizervakcina
dmker
rotorsandcams
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
boris johnson brexit