Előfizetői tartalom

Új EU-pénzek Magyarországon: a jóból is megárt a sok!

Kiss Gábor Ferenc, Enrawell csoport
Olvasom a Portfolio hasábjain Essősy Zsombor cikkét, miszerint az országra 2021-től zúduló uniós forrásoknak hála az újév napjával a magyar gazdaság aranykora köszöntött ránk. A szerző lelkesedésének értékén mit sem ront, hogy a tervszerűen „fejnehézre” hangolódó 2021-2027 közötti időszak első másfél éve egyben a tanácsadó iparág számára is elhozhatja a kánaánt, a piac valamennyi szereplőjével együtt izgatottan és érdeklődve várjuk a vélhetően minden korábbit felülmúló pályázati dömpinget. A forrásbőség piedesztálra emelése azonban véleményem szerint nem szerencsés megközelítése a ránk váró időszaknak. A számolatlanul elérhető pénztömeg önmagában ugyanis nem feltétlenül jelent előnyt egy nemzetgazdaság számára. Ellenkezőleg, akár átok is lehet a vélt áldás helyett.

Az a bizonyos "kincsek átka" effektus Gondoljunk csak a támogatások megszerzésére irányuló járadékvadászat jelenségére (amikor egy pályázó célja pusztán a forrás megszerzése és nem egy valós, életképes fejlesztés végrehajtása) vagy a piaci szereplők körében érvényesülő versenytorzító (holtteher és helyettesítő) hatásokra. Vagyis azokra az esetekre, amikor egy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái