zala megye vmop keret fejlesztesi forrasok 210106
Uniós források

Kétharmadával ugrik a Zala megyei EU-s fejlesztési keret

Portfolio
MTI
A 2014-2020-as ciklushoz képest a 2021-2027-es időszakban jelentősen emelkedik Zala megyében a fejlesztésekre fordítható források összege a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) felváltó Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP) keretében - közölte a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szerdán a megyei vezetők zalaegerszegi évindító sajtótájékoztatóján.

Pál Attila (Fidesz-KDNP) kifejtette: az eredetileg 23 milliárd forintos megyei TOP-keret a múlt év végére több mint 33 milliárd forintra emelkedett, míg az új európai uniós költségvetési ciklusban induló VMOP forrásai - amiben már a két megyei jogú városé is szerepel - összesen 56 milliárd forint körül alakulnak. Ez 69%-os növekedést jelent a 33 milliárdra megemelt kerethez képest, ami hatalmas növekedés.

Tegnapi cikkünkben már bemutattuk, hogy rengeteg EU-s pénz lesz a most induló fejlesztési ciklusban és a VMOP-ban 2050 milliárd forintnyi 7 éves keretet kalkuláltunk. Ez a TOP mostanáig megítélt összes támogatási keretéhez képest (1482 milliárd forint, túlvállalással együtt) 38%-os növekedést jelentene. Ehhez képest tehát arányaiban még nagyobb lesz a Zala megyei VMOP-keret emelkedése, amiben a regionális fejlettségi okok is szerepet játszanak.

Pál Attila jelzése szerint új programként, de még a TOP forrásait felhasználva 1,5 milliárd forintot fordíthatnak Zalában közútfejlesztésre, 800 milliót közlekedésbiztonsági projektekre, 3 milliárdot csapadékvíz-kezelési projektekre, valamint csaknem 700 milliót egy kerékpáros turisztikai beruházásra.

A VMOP hamarosan induló első pályázatain foglalkoztatási programokra 3,5 milliárd forintot, települések közötti közutak fejlesztésére 6,7 milliárdot, négy város fenntartható fejlesztési programjaira pedig 28,7 milliárdot fordíthatnak Zalában - sorolta a megyei közgyűlési elnök.

Pál Attila ismertetése szerint 2020-ban 354 esetben összesen 3,8 milliárd forintot nyertek zalai települések a Magyar falu program pályázatain. Míg tavaly többek között egészségügyi és oktatási intézmények fejlesztésére, közösségi terek építésére kapták a legtöbb támogatást, idén tovább nő a felhasználható összeg, amelyet elsősorban utak és járdák építésére, önkormányzati épületek felújítására, kisbuszok beszerzésére tudnak fordítani a települések.

Beszámolt arról is, hogy a közútfejlesztések sorában szerepel a Murakeresztúr és a horvátországi Kotor (Kotoriba) közötti közúti híd tervezésének megkezdése, valamint az M86-os és az épülő M76-os, vagyis a Körmend és Zalaegerszeg közötti kétszer kétsávos, 28 kilométeres gyorsforgalmi út terveinek előkészítése. Miután az újabb tervek szerint az M9-es gyorsforgalmi út nem érinti majd Nagykanizsát - a nyomvonal Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között a leendő M76-os úttal lesz azonos -, ezért a zalai megyeszékhely és Nagykanizsa között a 74-es főút kétszer kétsávossá bővítését vették tervbe egy kormányhatározattal.

A jelentősebb zalai fejlesztések között említette, hogy Zalaegerszeg és Rédics között készülnek a vasútvonal felújításának kiviteli tervei. Lentiben, Nagykanizsán és Hévízen új sportcsarnok épül, Zalaegerszegen ennek tervezése folyik, Lentiben pedig 2,5 milliárd forintos gyógyfürdő-fejlesztés kezdődik. Nagykanizsán 5 milliárd forintos támogatással a "körforgásos gazdaság" mintaprojektjét valósítja meg helyi cégekkel közösen a Pannon Egyetem és a Mol.     

Vigh László (Fidesz), Zalaegerszeg térségének országgyűlési képviselője egyebek mellett arról tett említést, hogy a tervek szerint az év végére elkészül a 45 milliárd forintos beruházással épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Az első 6 kilométeres szakasz tavalyi átadása után további 40 kilométer hosszúságban indul a Zalaegerszeg és az M7-es közötti M76-os gyorsforgalmi út építése, ami várhatóan három év alatt fejeződik be.

Zalaegerszegen tervezik a színház felújítását, befejeződik idén az alsóerdei rekreációs központ kialakítása, Zalalövőn pedig szennyvízhálózati rekonstrukció indul és új mentőállomás is épül. A választókörzetéhez tartozó 74 kistelepülésen a Magyar falu programból az elmúlt két évben 2 milliárd forint pályázati forrást nyertek el - sorolta.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere a nagyobb beruházások között ismertette a Lynx-harcijárműveket gyártó üzem építését és a faipari Mould-Tech Kft. telepének bővítését, valamint az északi ipari park területének kiterjesztését. Épül az új városi uszoda és előrehaladott a Göcseji Múzeum korszerűsítése és bővítése is, a következő hónapokban pedig átadják a Mindszenty iskola torna- és vívócsarnokát, a Dózsa iskola új sportcsarnokát, az Ostoros Károly kézilabdacsarnokot, illetve a duális szakképző központot.

Az új elképzelések között szerepel egy jelentős logisztikai beruházás megkezdése, az egykori tisztiklub, a volt Kiszöv-székház, a vasútállomás és az autóbusz-pályaudvar felújítási terveinek elindítása - jelezte a polgármester.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György. Hollád, 2020. október 22. Kiss Róbert, a kivitelező Strabag Zrt. ügyvezetője, Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója, Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot az M76-os autóút M7-es autópálya holládi csomópont - Balatonszentgyörgy közötti szakaszának ünnepélyes átadásán Balatonszentgyörgy közelében 2020. október 22-én.

pfizervakcina
dmker
rotorsandcams
iphonepro
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
boris johnson brexit