ep helyreallitasi terv 210112 europai parlament mediatar
Uniós források

Be kell vonni a helyreállítási alap hatalmas forrásainak elosztásába az önkormányzatokat is

Portfolio
Hétfőn szavazott az Európai Parlament két szakbizottsága a 2021-2026 közötti időszakra szóló, a koronavírus-válság miatt életre hívott helyreállítási alap forrásfelhasználási rendeletéről és ebből kiderült, hogy korrupcióellenes intézkedésekhez és a helyi, illetve regionális hatóságok bevonásához is hozzákötik a pénzek elosztásának folyósítását – írja a Népszava. Ez azért lényeges, mert a magyar kormány korábban azt tervezte, hogy csak a megyei önkormányzatokkal fog egyeztetni a megvalósuló reformok és beruházások kereteiről (mind a 19 kormánypárti irányítás alatt áll), de a brüsszeli fejleményekből az rajzolódik ki, hogy ez nem lesz elegendő.

Sőt, a rendelettervezet kiköti: a Brüsszelben benyújtott tagállami pályázatnak tartalmaznia kell, hogy a kormányzat milyen egyeztetéseket folytatott a szociális partnerekkel, a civil társadalom, az ifjúsági szervezetek, a helyi és a regionális hatóságok képviselőivel, és hogy ezeknek a javaslatai hogyan tükröződnek a pénzköltést taglaló nemzeti tervben.

Magát az úgynevezett „helyreállítási és ellenállóképességi tervet” minden tagállamnak április végéig kell eljuttatnia az Európai Bizottságnak. Ebben ismertetnie kell, hogyan kívánja elkölteni a 2026-ig rendelkezésre álló uniós forrásokat, összhangban a Brüsszellel egyeztetett célokkal és feltételekkel. Itt ugye az adott országra a Bizottság által megírt országspeficikus ajánlásokhoz, illetve a digitális és zöld Európa átfogó céljaihoz kell igazodni, ami eleve lekorlátozza a pénzköltési elgondolásokat.

A magyar kormány terveiről egyelőre annyi tudható, hogy az elméletileg maximálisan elérhető 7,17 milliárd eurónyi támogatás és 10 milliárd eurónyi hitel (együtt 350-es euró mellett együtt 6450 milliárd forint) felhasználásáról készül a végső terv. Ennek legnagyobb szeletét, mintegy 5760 milliárdot ölel fel a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv, amely 9 komponensből áll és a program költségvetésének közel egyharmada közlekedésfejlesztést, míg egyhatod része az egészségügy fejlesztését érinti. A most induló EU-ciklus során várható források méretéről és összetételéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A lap rámutat, hogy a készülő brüsszeli forrásfelhasználási rendelet értelmében a vissza nem térítendő támogatásban részesülő kormánynak például nyilatkozatban kell vállalnia, hogy olyan ellenőrző rendszert működtet, amely megfelelő garanciákat biztosít a csalás, a korrupció és az összeférhetetlenség elkerülésére. Ezen felül be kell számolnia a projekteknél végrehajtott pénzügyi ellenőrzéseiről, ismertetnie kell a támogatások kedvezményezettjeinek, a fő- és az alvállalkozóknak a nevét, valamint külön is fel kell hatalmaznia az Európai Bizottságot, az EU Csalás Elleni Hivatalát és a Számvevőszékét, hogy törvény adta jogaikkal élve felügyeljék a közpénzek elköltését.

A jogszabály leszögezi, hogy a helyreállítási alap végrehajtása során érvényesíteni fogják a jogállami feltételrendszert, azaz pénzmegvonással fogják sújtani az unió pénzügyi érdekeit a demokratikus normák felrúgásával sértő országokat. Ez nem meglepő, hiszen a decemberi EU-csúcson szóletett politikai alku a helyreállítási alap kérdését nem vette ki a jogállamisági rendelet értelmezési köréből, csak a 2014-2020-as pénzek folyósítását igyekezett kivonni az alól.

Címlapkép forrása: Európai Parlament médiatár

johnson&johnsonvakcina
apafia
forint
GettyImages-1206147315
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
boris johnson brexit