europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
Uniós források

Az Európai Parlament megbüntetné Oroszországot

Portfolio
Az Európai Parlament képviselői határozottan elítélik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető letartóztatását és az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését kérik a bebörtönzésében résztvevőkre - írja sajtóközleményben a testület.

A kedd délután Josep Borrell uniós külügyi főképviselő részvételével lezajlott vitán a képviselők Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista azonnali szabadon bocsátását követelték az orosz hatóságoktól, hangsúlyozva, hogy a politikus letartóztatása és annak módja egyértelműen ellentétes a nemzetközi joggal és az orosz alkotmánnyal.

A képviselők emellett követelik, hogy a Navalnij megmérgezése miatt szankcióval sújtott orosz tisztségviselők körét bővítsék ki azokkal, akik most a bebörtönzésében részt vettek. Erre a célra az EU nemrég létrehozott globális emberi jogi szankciórendszerét kellene használni, hangsúlyozták a képviselők.

Többen érveltek amellett, hogy sokkal szigorúbban felelősségre kellene vonni a Kremlt az emberi jogok megsértése és az orosz igazságszolgáltatás átpolitizálása miatt. Több képviselő felszólította az Uniót és különösen bizonyos nemzeti és regionális kormányokat, hogy Oroszország elleni megfelelő gazdasági szankcióként végre halasszák el a Nord Stream 2 csővezeték fennmaradó munkáit.

Mások szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök tart tőle, hogy a belaruszi diktátor, Aljakszandr Lukasenka sorsára jut, ezért tesz meg mindent, hogy a rezsim bírálóit elzárja.

A Ház csütörtökön szavaz az Alekszej Navalnij letartóztatásával kapcsolatos állásfoglalásáról.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió