korhaz allami egeszsegugy kórház hospital
Uniós források

23 milliárdos egészségipari EU-pályázat jön áprilisban a koronavírus elleni védekezés jegyében

Portfolio
Szűk, mindössze 5 napos határidővel hirdettek társadalmi egyeztetést egy olyan 23 milliárdos EU-pályázatban, amely a koronavírus-járvány elleni egészségipari védekezési képességet és ellátásbiztonságot igyekszik javítani gyors projektek lebonyolítása segítségével. A pályázat majd április során lesz nyitva három hétre, de ezt megelőzően részt kell vennie minden tervezett projektnek egy előminősítési fázison.

Még múlt csütörtökön kora este tették ki e hét kedd kora esti határidővel a hivatalos pályázati oldal társadalmi egyeztetési felületére azt az új EU-pályázatot, amely „Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása” címet és GINOP-1.2.15-21 kódszámot visel és a kiírás szerint 30-2000 millió forint közötti feltételesen visszatérítendő támogatást kínál kis- és középvállalkozások gyors, 6 hónapon belül megvalósított projektjeire.

Ez azt jelenti, hogy ha az előzetesen megállapított projektcélokat sikerül teljes egészében elérni, akkor a megkapott forrást nem kell visszafizetni, a céloktól elmaradás mértéke függvényében viszont később vissza kell fizetni pénzt.

A pályázat indokoltságát összefoglaló felvezető szerint

  • „A COVID-19 világjárvány következtében bebizonyosodott, hogy azon országok tudnak igazán hatékonyan védekezni a járványveszély ellen, akik képesek hazai előállításban, gyártásban fedezni az egészségügy számára, nemzetgazdaságilag fontos termékek iránti felmerülő hirtelen igényt. Ezért egyrészt rövidtávon szükséges a kritikus infrastruktúra hazai megerősítése a különböző gyártókapacitások fejlesztésén keresztül, másrészt közép- és hosszú távon javítani kell a hazai egészségipar régiós szerepét. Ebben kulcsszerepe van a hazai gazdaság bázisát jelentő kkv-k szerepvállalására, amelyek a vállalati szektorban foglalkoztatottak 71%-ának adnak munkát, és a vállalatok által előállított hozzáadott érték 54%-át képviselik.”
  • „A felhívás célja olyan kkv-k támogatása, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek technológiai és infrastrukturális fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítő beruházásokat, amellyel hozzájárulnak a hazai egészségipar fejlődéséhez, az egészségügyi ellátás biztonságának javításához és a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.”

A kiírás néhány további fontos jellemzője:

  • A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 23,12 milliárd Ft. Jelen felhívás forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 30-300 db.
  • Önállóan támogatható tevékenységek a) Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését. Az önállóan támogatható tevékenységek költségének el kell érniük a projekt elszámolható összköltségének legalább 30%-át. Számos önállóan nem támogatható tevékenységet is tartalmaz a kiírás.
  • A koronavírus-járvány szempontjából releváns termékek előállítására irányuló projekt megvalósítása esetén a projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam az alábbiak szerint alakul: 1) a projekt megkezdése nem lehet korábbi, mint 2021. január 4., 2) a projekt fizikai befejezésére legfeljebb az Irányító Hatóság vezetője által meghozott támogatási döntés napjától számított hat hónap áll rendelkezésre, de a legkésőbbi fizikai befejezési határidő 2021. december 31., a két időpont közül a korábbi az irányadó.
  • Amennyiben a koronavírus-járvány szempontjából releváns termékek előállítására irányuló projekt az Irányító Hatóság vezetője által meghozott támogatási döntés napjától számított hat hónapon belül nem minősül fizikailag befejezettnek, a megítélt támogatás 100%-át a Kedvezményezettnek – a támogatói döntéstől számított 5 éven belül, évente egyenlő részletekben – vissza kell fizetnie. Ebben az esetben a felhívás 4.4.2.4 pontja szerint eredményességmérésre nem kerül sor.
  • A visszatérítendő támogatás (VT) a támogatott projekt megfelelő teljesítése (projekt megvalósítási időszak), valamint az előre meghatározott – fenntartási időszak 1. évét követően visszamért - eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészben átalakítható vissza nem térítendő támogatássá (VNT), amennyiben: 1) a koronavírus-járvány szempontjából releváns termékek előállítására irányuló projekt az Irányító Hatóság vezetője által meghozott támogatási döntés napjától számított hat hónapon belül fizikailag befejezettnek minősül, vagy 2) a projekt keretében a felhívás céljának megfelelő, de nem a koronavírus-járvány szempontjából releváns termékek előállítására irányuló egészségipari fejlesztés valósul meg.
  • A pályázattal kapcsolatos előminősítési kérelmek az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-hez nyújthatók be 2021. március 10-től 2021. március 24-ig. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2021.04.08. 9:00-tól 2021.04.29. 12:00-ig lehetséges.

Címlapkép forrása: Shutterstock

frankfurt
koronavírus vakcina oltás getty stock
ferenc pápa látogatás

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
budapest parlament híd getty stock