Előfizetői tartalom

Évek óta nem látott ütemben pörgeti a magyar kormány az EU-pénzek kifizetését

Nagyon felpörgött tavaly ősztől idehaza az uniós pályázati döntéshozatal, ami oda vezetett, hogy decemberben 235 milliárd forintnyi, januárban pedig 268 milliárd forintnyi EU-támogatás kifizetése történt meg, amelyek az elmúlt 3 év legmagasabb összegei közé tartoznak – derül ki a Portfolio átfogó vizsgálatából. Jó hír, hogy közben Brüsszelből is hatalmas összeg, közel 400 milliárd forint érkezett az év utolsó heteiben és az is, hogy a januártól hatályba lépett jogállamisági rendelet mellett is kiutalt pénzt a magyar kormánynak az Európai Bizottság. Az új, 2021-2027-es ciklus itthoni első pályázatainak kiítására közben tudomásunk szerint még mindig kell pár hetet várni.

Miután a kormány tavaly nyáron egy határozatban írta elő azt, hogy az egyes Operatív Programokban év végére mennyi kötelezettséget kell legalább vállalni (a megítélt támogatásokból lesz röviddel utána kötelezettségvállalás), így érthető, hogy az év végéhez közeledve felpörgött a havonta megítélt új EU-támogatások összege.

Főként szeptemberben és decemberben volt kiugró a tempó: ezekben a hónapokban 200 milliárd forint feletti volt az újonnan megítélt támogatások volumene. Ezekből lett aztán a felpörgő kifizetés decemberben és januárban (ld. alább).

Amennyiben a megítélt új támogatások darabszámát nézzük, érdemes kettébontani a dolgokat, mert a Vidékfejlesztési Programban (VP) olykor kiugró hónapok vannak, míg máskor csak csekély havi ügyszámok. Amint az alábbi ábrán látjuk: tavaly októberben és novemberben 2 ezer darab körüli új támogatást ítéltek meg. A többi kilenc fejlesztési programban pedig a tavaly augusztus és szeptember volt "erős" közel 2-2 ezer megítélt támogatással, aztán az utóbbi hónapokban ezek együttes száma 500-1000 között hullámzott.

Miről szól ez az elemzés?

  • Régóta nem látott havi csúcsokat okozott tavaly ősztől az EU-támogatások megítélésében és kifizetésében egy tavaly nyári kormányhatározat.
  • Bemutatjuk, hogy hogyan áll a 2014-2020-as ciklus naptár szerinti végénél a források elosztása és kifizetése, illetve brüsszeli átutalása.
  • Összefoglaljuk azt is, hogy az ígéretek ellenére miért csúszik a 2021-2027-es ciklus első vállalkozói pályázatainak meghirdetése és mi zajlik a háttérben a kormány és az Európai Bizottság között.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés