Előfizetői tartalom

Kiderült: ultimátumot kaphat Magyarország és Lengyelország bevédése miatt az Európai Bizottság elnöke

Portfolio
Ha nem véglegesíti június 1-ig az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus végrehajtásával kapcsolatos saját szabályrendszerét, akkor az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot tétlenkedés miatt, azaz gyakorlatilag Magyarország és Lengyelország átmeneti „bevédése miatt” bajba kerülhet Ursula von der Leyen is – rajzolódik ki a német Der Spiegel által kedd este kiszivárogtatott dokumentum alapján. Ez kifejezetten fontos fejlemény, aminek az egyik mozgatórugója az, hogy az EP igyekszik rászorítani az Európai Bizottságot arra, hogy minél hamarabb kezdjen jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, hogy az időigényes eljárás - ami akár az EU-pénzek blokkolásához is elvezethet - még a jövő tavaszi magyarországi parlamenti választások előtt véget érjen.

Két tűz között - várható volt a konfliktus eszkalálódása A tavaly év végi EU-csúcs kompromisszumos megoldása az lett, hogy a csőben lévő jogállamisági mechanizmusból jogszabály lesz 2021. január 1-től, de csak azután fogja alkalmazni azt a tagállamokkal szemben az Európai Bizottság, hogy a jogszabályról ítéletet mond az Európai Bíróság. Ez már decemberben is kiverte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés