alex_1500x527px
Uniós források

Milyen kutatás-fejlesztési és innovációs finanszírozási lehetőségek vannak Magyarországon? – Íme, minden egy helyen

Portfolio
A 2021-2027-es uniós ciklus küszöbén a Via Credit pályázati tanácsadó összefoglalta, hogy milyen kutatás-fejlesztési és innovációs célú finanszírozási lehetőségek állnak a vállalkozások rendelkezésére, milyen pályázati keretek várhatók, illetve a 2014-2020-as ciklusban kiírt pályázatok főbb adatait is összegyűjtötte. Az áttekintő végén Papadimitropulosz Alex, a cég ügyvezető igazgatója (képünkön) azt is összefoglalja, hogy milyen adókedvezményekkel számolhat egy cég, ha kutatás-fejlesztésre szánja magát.

Milyen irányokból jöhet KFI-forrás?

Magyarországon a kutatás-fejlesztési költések összege 2019-ben meghaladta a 700 milliárd forintot, ez a nemzeti össztermék 1,5 százalékát teszi ki. Összehasonlításképpen az uniós átlag 2,2 százalék. Ezzel Magyarország 2019-re vonatkozóan – az Európai Bizottság által évente felállított – európai innovációs rangsorában a 22. helyen van, a mérsékelt innovátor országok között.

A KFI tevékenységeket döntően pályázati úton elnyerhető támogatásokkal ösztönzik; a Magyarország számára dedikált uniós forrásokból finanszírozott Operatív Programok keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), 2021-től pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) révén, illetve közvetlenül pályázható uniós támogatással, a Horizont 2020, idéntől pedig a Horizont Európa keretprogramban. Ezek mellett a magyar állam létrehozta a hazai támogatást nyújtó Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFIA), amely a kutatás-fejlesztés és az innováció támogatását hazai forrásokkal biztosító elkülönített állami pénzalap.

Közvetett uniós KFI-támogatás vállalatoknak

Az előző, 2014-2020-as uniós ciklusban a GINOP 2-es prioritás (K+F pályázatok) keretében 8759 vállalati KFI pályázat érkezett be, amelyek összesen 879,7 milliárd forint összegben igényeltek támogatást. A megítélt teljes összeg 313,3 milliárd forint, amelyből eddig 296,2 milliárdot fizettek ki.

A VEKOP 2-es prioritáson belül 937 vállalati KFI pályázatot regisztráltak 82 milliárd forint összegben. 32 milliárd forint a teljes megítélt összeg, amelyből eddig 28 milliárdot utaltak át.

Az alábbi táblázat részleteiben tartalmazza a GINOP 2-es prioritás és VEKOP-2-es prioritás KFI alá eső pályázatokat.

Nyilvános, hogy milyen Operatív Programok keretében lehet uniós forrásokra pályázni a 2021-2027-es ciklusban. Ezek a programok társadalmi egyeztetés alatt vannak jelenleg. Számításaink szerint a vállalkozásoknak akár 2000 milliárd forint összegű pályázati pénz is rendelkezésére fog állni, a következő hónapokban ennek jelentős része kiírásra is kerül.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a 2021-2027-es időszak a vállalkozások számára szóló egyik legfontosabb programja a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program lesz, amelynek új elnevezése GINOP PLUSZ. Ez a 2014–2020 között végrehajtott GINOP folytatásának tekinthető. Fontos változás, hogy míg a GINOP (2014-2020) pályázatokból a Pest megyében működő cégeket teljesen kizárták, addig az új GINOP PLUSZ (2021-2027) pályázatokban ezt a korlátot eltörölték.

A GINOP PLUSZ programnak része a népszerűnek tekinthető innovációs pályázatok. A korábbi évek trendjének folytatására számítunk, 2020-ban közel 100 milliárd forint értékben írtak ki hasonló pályázatokat. Az új pályázati ciklusban nagyságrendileg 300 milliárd forintot meghaladó értékű KFI kiírására lehet számítani a vállalkozások számára.

Közvetlen uniós KFI-támogatás

A Horizont Európa (2021-2027) a legnagyobb költségvetésű közvetlen irányítású uniós program, az előző hétéves ciklus Horizont 2020 (H2020) keretprogramjának szerves folytatása.  Ez utóbbiból a magyarországi szervezetek 1476 nyertes pályázat útján eddig kb. 365 millió euró támogatáshoz jutottak, ami a H2020 teljes keretösszegének 0,6 százalékát teszi ki.

Áprilistól érhető el a Horizont Európa, 95,5 milliérd eurós keretösszeggel. A kormány célja, hogy 2027-re Magyarország a közvetlenül pályázható uniós forrásokból a lakosságával arányos mértékben, 2,18 százalékkal részesedjen.

Magyar pályázati KFI-támogatás vállalatoknak

Idén az eddigi kommunikáció alapján több mint 182 milliárd forintra írnak ki pályázatokat, ebből várhatóan 60-65 milliárd forintot vállalkozások számára, ez utóbbi összeg hasonló a 2020-ban odaítélt támogatással. Az NKFIA a vállalatok által befizetett innovációs adó osztja vissza a gazdaság szereplőinek, az évről-évre jelentkező összegek várakozásunk szerint fenntarthatók lesznek a következő években is.

KFI önerőből

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója úgy látja:

sok vállalkozás minden bizonnyal úgy végez kutatás-fejlesztést vagy innovációt, hogy nem is tud róla, és azt termékfejlesztésnek hívja.

Pedig ha mindezt céltudatosan és strukturáltan végezné, cserébe kedvezményeket, támogatásokat kaphatna. A támogatások alapvetően azért járnak, mert a vállalkozások üzleti kockázatot vállalnak a kutatás-fejlesztés során, abban az esetben is, ha az innováció nem jön be, nem lesz új termék vagy új gyártási technológia.

Íme néhány, a vissza nem térítendő támogatások mellett elérhető, folyamatosan rendelkezésre álló alternatív támogatási eszköz:

  • A Külügyminisztérium (KKM) nyújt nagyvállalatok számára a KFI projekt esetén felmerülő működési-kiadásokkal kapcsolatban 25%-os támogatást és ez a kedvezmény kombinálható a Tao 7 § (1) t)-vel. Így összességében 33%-os mértékű támogatás kérhető. Kötelező a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának állásfoglalása. Területi megkötés nincs, a pályázat bármikor igénybe vehető.
  • Tao 7 § (1) t): a K+F+I-re 11,3%-os adókedvezmény kérhető (9% tao, 2% hipa és 0,3% innovációs járulék) az adóalapból. Az adóalap kedvezmény kombinálható a klasszikus pályázatokkal. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának állásfoglalása javasolt. Regionális megkötés nincs, az ország egész területén igényelhető, a kedvezmény bármikor igényelhető.
  • Tao 22/B§ (1) e): 25-70% közötti adótámogatás kérhető beruházásokra, kombinálható pályázattal is, de a támogatás maximumát a regionális támogatási térkép szabályozza. A legkisebb K+F-es projekt 100 millió forint minimumtól igényelhető. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának állásfoglalása javasolt. A kedvezmény első sorban Pest megyén kívül vehet igénybe és néhány felzárkóztatandó pest megyei településen.
  • SZOCHO tv. 16.§ szerinti, kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény jár. A Tao 7 § (1) t)-hez hasonlóan működik, az elszámolt bérköltség SZOCHO járulékát 50%-kal lehet csökkenteni.

Címlapkép forrása: Via Credit

németország koronavírus járvány
GettyImages-1271131547
frankfurt
oltás_koronavírus_vakcina
gáz

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
unios helyreallitasi terv klimavallalas rrf 210416