start gomb megnyomas felavatas eu palyazat orban viktor
Uniós források

Legkésőbb nyáron meg kell nyomni a start gombot az új EU-s pályázatoknál

Essősy Zsombor, MAPI-csoport
Ha a 2021-2027-es uniós ciklus első pályázatai negyedévet késnek, azt még ki tudják várni a beruházási szándékuk megerősítéséhez támogatásra váró cégek, igaz, a nyáron vagy ősszel kiírandó konstrukcióknak leghamarabb 2022-ben lehet hatásuk a magyar GDP növekedésére.

Immár hónapok óta váratnak magukra a következő hét év pénzügyi kereteit meghatározó MFF (Multiannual Financial Framework) mentén érkező kohéziós és strukturális források, pontosabban az azok felhasználására összeállított Operatív Programok egyes felhívásai. Ráadásul egyelőre a helyreállítási alap, az RRF (Recovery and Resilience Facility) támogatásai is csak Excel-táblázatokban vagy szakpolitikai előadások slide-jain láthatók. Az MFF és az RRF reálgazdasági szemüveggel látható rajtjáig ugyanakkor előremutató, hogy a kormány láthatóan elkötelezett a vállalati beruházások mellett, akár állami, akár uniós forrásokkal tudja és akarja is azokat ösztönözni. Fontos az is, hogy a Covid-válságból kifelé jőve nem szabad különbséget tenni a magyar tulajdonú cégek és a nemzetközi vállalatok hazai leányai között: ha elég bátrak ahhoz, hogy ebben a turbulens gazdasági időszakban is beruházzanak, azaz bízzanak a jövőben, méghozzá Magyarországon, akkor minden létező eszközzel segíteni kell őket.

Csak és kizárólag olyan beruházásokat, fejlesztéseket érdemes azonban támogatni, amelyek a hatékonyságot és a versenyképességet javítják,

máskülönben a nemcsak itthon, hanem a külső környezetben is jellemző inflációs nyomás mellett a piaci szereplők képtelenek lesznek a joggal várt emelkedő béreket előteremteni. A berendezések modernizációján túl az innovatív megoldásokat, az automatizálást és a digitalizációt előnyben részesítő projekteket azért kell kiemelni, mert multiplikatív hatásuk révén nemcsak a megvalósításuk pillanatában, hanem az azt követő akár 5-10 évben is növelhetik a GDP-t. Mindenesetre mivel az első gazdaságfejlesztési pályázatok megjelenése még várat magára, azok a magyar gazdaság növekedése szempontjából leghamarabb 2022-ben fordulhatnak termőre.

Ha csak az uniós források felhasználását nézzük, alapból kettős terhelést látunk, hiszen a 2014-2020-as ciklus zárása és a 2021-2027-es beindítása párhuzamosan zajlik, de az igazi kihívást mégis az jelenti, hogy

a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompításával egy időben nem lehet tovább halogatni az új programoknál a startgomb megnyomását.

Azaz egyszerre kell segíteni a jelenben, és építeni a jövőt. Az nagyban megkönnyíti a tervezést, hogy hazánk 2004-es uniós csatlakozása óta már kellő tudást, tapasztalatot szerzett a támogatások menedzselésében. Míg a 2007-2013-as időszakhoz képest a 2014-2020-as számtalan formai, tartalmi változást hozott, addig a 2021 és 2027 közti hét év programozása legfeljebb finomhangolásra ad okot.

Éppen ezért a Csipkerózsika-álomnak véget kell érnie, ha úgy tetszik, már csak a herceg csókjára vár a magyar fejlesztéspolitika.

A stabilitást és a kiszámíthatóságot szimbolizálja, hogy a vállalatok első számú pályázati finanszírozási forrása mégsem VINOP néven (Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program) jön, hanem az előző ciklusra utalva GINOP Pluszként kerül majd a köztudatba. A 2021-2027-es MFF források legnagyobb része, 26,1 százaléka juthat a tervezet szerint ebben a formában a cégeknek, mindenekelőtt a kkv-szektornak. Viszonyításképp 19,1 százalékot kaphat a közlekedésfejlesztés területe, 18,7-et a terület- és településfejlesztés, 17,9 százalékot pedig a környezeti és energiahatékonyság.

Biztató, hogy jelentősebb szerep jut az új ciklusban a feltételesen visszatérítendő forrásoknak, azaz bizonyos egzakt pénzügyi mutatók elérése kell ahhoz, hogy részben vagy egészben támogatás váljon a kölcsönből. Ez azért helyénvaló, mert

valódi teljesítmény nélkül nincs és ne is legyen ingyenpénz senkinek, az uniós forrás nem alamizsna, hanem azt a célt szolgálja, hogy a jók még jobbá válhassanak.

Szintén pozitívum az előző ciklushoz képest, hogy a döntéshozók azonosították a kiemelt stratégiai ágazatokban működő vállalkozásokat, illetve a nagy növekedési potenciállal rendelkező, a zöldgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóipari cégeket. Ez kedvezhet az egészséggazdaságnak és az élelmiszergyártásnak, de a kreatív- és a zöldiparnak is.

Ugyancsak sokan várnak sokat a Magyar Multi Program-féle irányvonaltól, ami a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, magyar tulajdonú vállalatok nagy lehetősége lehet a szintlépésre, hogy a nemzetközi piacokon is láthatóvá váljanak. Ez a program az eszköze lehet annak, hogy aki magas hozzáadott értékkel termel, az feljebb léphessen a beszállítói láncban, importot váltson ki, vagy egyenesen exportpiacra gyárthasson. Így aki prémiumminőségű saját termékkel rukkol elő, az Magyarországon kívül Európa-szerte éppúgy sikeres lehet, mint akár Észak-Amerikában vagy a Távol-Keleten.

Rengeteg lehetőséget tartogat tehát a 2021-2027-es ciklus, de legkésőbb nyáron már meg is kell nyomni azt a bizonyos startgombot.

A cikk szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik meg a Portfolio szerkesztősége véleményével.

Ha hozzászólna a témához, küldje el meglátásait a velemeny@portfolio.hu címre.

Elindult a Portfolio Vélemény rovata, az On The Other Hand. A rovatról itt írtunk, a megjelent cikkek pedig itt olvashatók.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd. Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Karsten Kroos, a Thyssenkrupp Components Technology üzleti területének vezetője (j2), Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezető igazgatója (j) és Pócs János fideszes országgyűlési képviselő a német autóipari alkatrész- és alapanyag-beszállító cég jászfényszarui gyárának avatásán 2018. március 2-án.

washingtondc
szputnyik vakcina szallitmany 210329
legszennyezettseg india shutterstock

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
ühg