mezogazdasagi kisuzem palyazat 210408
Uniós források

Újranyílt a mezőgazdasági kisüzemeket támogató EU-pályázat, júniustól jön az újabb kör

Portfolio
Mivel maradt még forrás a 2,5 milliárdos keretösszegű mezőgazdasági kisüzemes EU-pályázatban a most meghozott 277 támogatói döntés mellett is, ezért újra megnyitották a konstrukciót április 20-ig, aztán júniustól egy harmadik pályázat beadási szakasz is lesz – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az Agrárminisztérium.

Hogy jutottunk el az újranyitásig?

Bár a közleményből nem derül ki pontosan, hogy melyik konstrukcióról van szó, de a hivatalos pályázati oldalon keresve könnyen meg lehet találni, hogy a tavaly november 6-án megnyitott „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című konstrukcióról van szó, amelynek kódszáma: VP2-6.3.1-20, 2,5 milliárd forintos a keretösszege és elvileg 476 projektet terveztek benne támogatni.

A pályázatot tavaly november 20-án bezárták, azóta a projektek értékelése zajlott és a tárca közleménye szerint

Mára megszülettek a támogatói döntések. A felhívásra eddig beérkezett pályázatok közül 277 pályázó támogatásáról döntött az Agrárminisztérium, mintegy 1,5 milliárd forint támogatási összegben. A következő hetekben folytatódik a támogatói döntések közlése annak érdekében, hogy még több mezőgazdasági kisüzem fejlesztése valósulhasson meg.

A megmaradt keret miatt tehát most újranyitották a pályázatot. Egy februári módosítás már jelezte, hogy most április 6-tól 20-ig megint nyitva lesz a konstrukció és az is látszik a kiírásból kimásolt szakaszos beadásból, hogy elvileg júniustó is lesz még egy kör. Erre egyébként konkrétan utal is a tárca a mai közleményében, hiszen úgy fogalmaz: „Az április 20-áig nyitva álló pályázati lehetőséget 2021 júniusában egy újabb követ majd”.

Mire és hogyan lehet pályázni?

  • Eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre, állatvásárlásra, vagy üzemfejlesztésre kaphatnak forrást mezőgazdasági kisüzemek. A pályázatok 2021. április 20-áig nyújthatóak be.
  • A felhívás a fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti elő.
  • Támogatási kérelmet olyan meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek nyújthatnak be, akiknek/amelyeknek életvitelszerű tartózkodási helye, utóbbiak esetén székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségben volt, azaz 10 ezer fő alatti településen vagy ennél nagyobb település tanyás külterületén.
  • A támogatás 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány jellegű támogatás, amelyet két részletben folyósítanak úgy, hogy a támogatás 75 százalékát már a támogató okirat kiállítása után rövid időn belül kiutalják. A projekt megkezdésére 9 hónap áll rendelkezésre. A támogatás fennmaradó 25 százalékát a pályázók a projektben vállalt célok végrehajtása után kaphatják meg a záró kifizetési kérelem benyújtásával.
  • A pályázók a támogatásból gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó eszközöket, gépeket szerezhetnek be, ültevényt telepíthetnek, állatot vásárolhatnak vagy éppen meglévő üzemüket fejleszthetik.

Érdemes megjegyezni, hogy a minap zajlott le a „Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.7-21 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése, azaz ez a VP-s pályázat is rövidesen megjelenhet majd.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba. Lébény, 2021. február 12. Hulladékot szállító traktor a Green Technológia Kft. lébényi üzemének udvarán 2021. február 12-én. A kft. telephelyén a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiát alkalmazva indult el a fóliahulladékok és egyéb, a mezőgazdaságban szükségszerűen keletkező műanyaghulladékok gyűjtése, feldolgozása és újrahasznosítása. A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez az agrártárca támogatásával száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki az országban az év első felében.

bear
vakcina
4ig
koronavirusvakcina_oltas
etel_rendeles_ebed
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
ühg