lengyelorszag_shutter-20181119
Uniós források

EU-s helyreállítási alap: fontos lépést tettek a lengyelek

MTI
Jóváhagyta a lengyel alsóház kedden az Európai Unió 2021-2027-es költségvetési keretéhez és a 750 milliárd eurós, a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülést célzó uniós helyreállítási alaphoz fűződő saját források ratifikációjáról szóló törvénytervezetet. A törvény most a szenátus elé kerül.

A kormány által benyújtott tervezet mellett a 460 fős szejmben 290 képviselő szavazott, 33-an ellenezték, 133-an tartózkodtak.

A Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíció képviselői közül nemmel szavazott a konzervatív Szolidáris Lengyelország párt (SP). A Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette SP a két kisebb kormánykoalíciós partner egyike. Ziobro már korábban bejelentette, hogy pártja ellenezni fogja az uniós költségvetési csomag részét képező helyreállítási alapot.

A SP kifogásolja az uniós forrásokhoz kapcsolódó jogállamisági feltételrendszert, és bírálja, hogy az uniós helyreállítási alapot részben kölcsönökből hozzák létre. Szavazatai nélkül a kormánypárti frakció nem bírt a ratifikációs törvény elfogadását lehetővé tevő egyszerű parlamenti többséggel, így ellenzéki pártok támogatására is szükség volt. A ratifikáció elutasítása a kormánykoalíció szétesését eredményezhette volna.

Ahhoz, hogy a ratifikációs törvény mégis megszerezte a szejm támogatását, hozzájárult többek között a parlamenti ellenzéki Baloldal frakció 46 szavazata. Ez annak következménye, hogy a PiS múlt héten megegyezett a Baloldallal az uniós helyreállítási alap lehívását lehetővé tevő, a ratifikációs törvény függelékét képező nemzeti terv néhány módosításáról. A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt irányította frakció is támogatta a ratifikációt.

A mintegy négyórás, heves parlamenti vita során a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) tagjai azzal vádolták a Baloldalt, hogy lepaktált a kormánnyal. A KO nem nyújtott be korábban módosítójavaslatokat a nemzeti helyreállítási tervhez. Magához a ratifikációs törvényhez a KO tíz módosítást javasolt, ezeket viszont a parlament leszavazta. A javaslatok egyike szerint a nemzeti helyreállítási eszközök 40 százalékát az önkormányzatoknak továbbítanák.

A zárószavazáson a KO tagjainak döntő többsége - összesen 127 képviselő - tartózkodott. A kormány hétfőn továbbította az Európai Bizottságnak a nemzeti helyreállítási terv végleges változatát, amelyet a korábbi társadalmi konzultációk után múlt pénteken fogadott el egy, az SP két minisztere által ellenzett kormányhatározat révén.

Lengyelország 28,6 milliárd euró (több mint 10 ezer milliárd forint) támogatást, valamint 34,2 milliárd euró (több mint 12 ezer milliárd forint) alacsony kamatozású kölcsönt kapna az uniós helyreállítási alapból.

Címlapkép: Shutterstock

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus_mezogazdasag