európai bizottság brüsszel eu európai unió
Uniós források

Leadta a magyar kormány Brüsszelnek az átdolgozott nagy fejlesztési tervet

Portfolio
MTI
Benyújtotta kedden este a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet (HET) az Európai Bizottságnak, amely kb. 2511 milliárdos keret lehívását célozza meg a következő hat évben és a terv jóváhagyása várhatóan augusztusban történik meg - mondta a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek. Szerda délelőtt az Európai Bizottság elnöke megerősítette a Twitteren, hogy megkapták a magyar tervet.

Ágostházy Szabolcs a tudósítás szerint a tervről egyelőre az alábbiakat közölte:

  • A magyar terv legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, erre a források 34,1 százalékát szánják (ez 856 milliárdos keretet jelent).
  • Kiemelt terület a környezetbarát közlekedés fejlesztése, amelyre a pénzügyi keret 25 százalékát fordítják (ez 628 milliárdos keretet jelent).
  • Szintén kiemelt terület az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ide értve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést. Erre a források 20,4 százalékát fordítják (ez 512 milliárdos keretet jelent).
  • A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak (ezekre együttesen 515 milliárd forint juthat).

A magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel a közös uniós célkitűzéseknek, minden területen megjelennek a klímavédelmi és a digitalizációs fejlesztések

- hangsúlyozta Ágostházy Szabolcs. Mint mondta, a fejlesztési területeket a kormány a saját nemzeti stratégiai célkitűzéseihez igazította.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány korábbi döntése alapján az uniós finanszírozási eszköz keretében Magyarország rendelkezésére álló hitelkeretet egyelőre, a tagállamok többségéhez hasonlóan, nem használják fel, de erre 2023-ig még lehetőség van.

Az Európai Bizottsággal az elmúlt nyolc hónapban intenzív és konstruktív tárgyalássorozat folyt. Magyarországon a társadalmi egyeztetési folyamat során mintegy 500 szervezettel, köztük önkormányzati szövetségekkel, településekkel, gazdasági, szociális és társadalmi érdekképviseletekkel működtek együtt - jelezte Ágostházy Szabolcs.

Hogy jutottunk idáig?

Varga Judit igazságügyi miniszter tegnap éppen Brüsszelben járt az uniós tagállamok európai ügyekért felelős minisztereinek tanácsülésén és annak szünetében jelezte az MTI-nek, hogy a magyar kormány a nap folyamán fogja benyújtani az Európai Bizottsághoz az uniós helyreállítási keret magyarországi felhasználásáról szóló nemzeti tervét.

Ezzel nagyjából egy időben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy Facebook-posztban jelezte azt, hogy „a helyreállítási tervet pedig számtalan konstruktív egyeztetés után ma este nyújtjuk be”. A posztban egyébként a Népszava cikkére reagált Gulyás egyrészt azt állítva, hogy „a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad”, miközben a lap nem idézett a Bizottság elnökétől semmit és Gulyás azt írta, hogy ott volt a vacsorán, ezért pontosan tudja, hogy milyen hangulatban zajlott (barátit írt).

Amint tegnap mi is megírtuk a lap alapján, kellemetlenül sikerülhetett az április 23-i vacsora, mert a Bizottság illetékesei érzékeltették, hogy több helyen problémásnak tartják a magyar RRF-terv akkori állapotát és ha ragaszkodik annak benyújtásához a kormány, akkor negatív ajánlással fogják azt továbbítani a pénzügyminiszterek tanácsának.

Ezután jelentette be Gulyás azt, hogy az RRF hitelkeretét egyelőre nem kéri a kormány, de azt továbbra sem tudjuk, hogy a 3384 milliárdos keretről való egyelőre lemondás a 2511 milliárdos támogatási lábon belül pontosan milyen változásokat okozott, konkrétan mely fejlesztések, reformok fértek be a szűkített keretbev és melyek estek ki belőle. Amint az április közepén közzétett HET kapcsán megírtuk: azon belül csak a zöld közlekedésfejlesztési komponenshez írta be a kormány a teljes hitelkeret lehívásának tervét, míg most a fenti közlés szerint éppen a közlekedési cél viszi el a teljes támogatási láb 25%-át. Ez arra utal, hogy az egyetemek megújítására szánt 1192 milliárdos keret döntő része kiesett a HET-ből (bár utalt rá az államtitkár, hogy a felsőoktatásra is terveznek lehívni támogatást) és feltehetően az öntözésfejlesztési terv is áldozatásul esett a HET átalakításának.

A magyar kormány azonban bizonyára nem mond le a HET-ben megvalósítani tervezett projektekről, erre többször is utalt már Gulyás Gergely, azaz egyrészt a 2023-ig elérhető hitelkeretre egyedi projektek esetén ugyanúgy gondol, illetve tisztán magyar költségvetési forrásból (akár adósságot generáló hitelből) is meg tudják idővel valósítani a nagy részüket. Erre utal, hogy a 2022-es költségvetésben például felbukkant egy 550 milliárdos Beruházási Alap és a felsőoktatásra is jelentős beruházásokat tervezett a HET-ben a kormány.

Hogyan tovább?

Az átdolgozott magyar HET a benyújtásától számítva mintegy három hónapot vesz igénybe az uniós döntéshozatali eljárás, amelynek során a többi tagállamhoz hasonlóan Magyarország is folytatja az egyeztetéseket, de az eddigi tárgyalásokat tekintve alapvető módosításokra nem lesz szükség, legfeljebb részkérdésekről folyhatnak még további technikai egyeztetések.

A kormány arra számít, hogy Magyarország augusztusban megkapja a helyreállítási terv jóváhagyását jelentő határozatot

- mondta a Miniszterelnökség államtitkára.

Egyébként az, hogy mikor kaphatja meg Magyarország (és az összes tagállam) az első 13%-os részletet (326 milliárd forintot) a teljes HET-keretből, részben pont Magyarországon múlik, pontosabban azon, hogy a parlament mikor ratifikálja az uniós helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrásokról szóló döntést. Varga Judit tegnap Brüsszelben azt ígérte az EU-Monitor tudósítása szerint, hogy nem mi leszünk az utolsók a tagállamok között, és legkésőbb a tavaszi ülésszak végéig, június 15-ig meglesz a ratifikáció itthon is.

Varga Judit emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés már megvitatta a dokumentumot, majd hozzátette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a sorban a tagállamok közül a megerősítésben, noha Ursula von der Leyen a hétvégén a portói csúcs után tartott sajtótájékoztatón 5-6-ra becsülte azoknak a tagállamoknak a számát, amelyek még nem fejezték be a ratifikációt.

Ha májusban az utolsó tagállam is ratifikálná a tagállami befizetések plafonját megemelő jogszabályt, akkor a Bizottság a rákövetkező hónap első napján, azaz már júniusban megkezdhetné a kölcsönfelvételt a piacokon, amelyekből a 2018-as áron 750 milliárd eurós csomagot finanszírozzák. Ha viszont egy vagy több ratifikáció átcsúszik júniusra, a hitelfelvétellel júliusig kell várni – mutatott rá az EP gazdasági és pénzügyi szakbizottságában Valdis Dombrovskis, bizottsági ügyvezető alelnök. 

Címlapkép forrása: Getty Images

Puskas_Arena
Ukrajna
orbán viktor
cristiano ronaldo
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kreml oroszország moszkva
M15 autópálya
GettyImages-1279339114

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
európai bizottság brüsszel eu európai unió