allattarto telep kerteszet eu palyazat 21051311
Uniós források

Durván túligényelték az állattartóknak és kertészeteknek szóló EU-pályázatokat, több új kiírás jön rövidesen

MTI
Az állattartó telepes EU-pályázat keretét az eredeti 50-ről 260 milliárdra, a kertészeti üzemekét 30-ról 68 milliárdra emelte korábban az Agrárminisztérium a 2021-2022-es átmeneti időszak forrásaira tekintettel, de még ezeket is durván túligényelték a jelenlegi állapot szerint, hiszen előbbire 330 milliárd forintnyi, utóbbira 87 milliárdos támogatási igény érkezett be – jelezte egy mai szakmai rendezvényen  Viski József. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára azt is elárulta, hogy májusban és júniusban a legtöbb jelentős mezőgazdasági fejlesztésre szolgáló pályázatot újranyitják és kidolgoznak két élelmiszeripari pályázatot is. Összességében azt tervezik, hogy ezek által a következő 2-3 évben "dömpingszerű támogatást tudnak ráengedni a piacra".

A kormány a Közös Agrárpolitika (KAP) vidékfejlesztési programjának társfinanszírozását az eddigi 17,5 százalékról 80 százalékra emelte, ami azt jelenti, hogy a 2014 és 2020 között rendelkezésre állt forrás mennyiségéhez képest háromszor nagyobb összeget fordíthatnak a magyar mezőgazdaságra, ráadásul nemcsak 2023-tól, hanem már 2021-2022-ben is – jelezte a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényén. Feldman Zsolt közölte: ez a döntés a kormány alapvető céljainak elérését szolgálja, például, hogy megérje vidéken gazdálkodni, biztonságos legyen a magyarországi élelmiszerellátás, valamint érdemben tudjanak javítani a vidéki emberek életkörülményein és az őket körülvevő infrastruktúrán.

Viski József, a tárca vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a 2021-2022-es átmeneti időszakban 1500 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a vidékfejlesztésre. A nemzeti társfinanszírozás emelésével pedig ebből az összegből ha nem is korlátlanul, de a korábbi évekhez képest jóval nagyobb volumenben tudnak pályázatokat befogadni.

Ismertetése szerint a tavaly év végén meghirdetett pályázatoknál már figyelembe vették az átmeneti időszakban elérhető forrásokat is. Így például az állattartó telepek fejlesztését és a kertészeti üzemek korszerűsítését célzó pályázatok keretösszegét a kezdeti 50, illetve 30 milliárd forintról az idén tavasszal előbbinél 260 milliárd forintra, utóbbinál 68 milliárd forintra növelték.

Az állattartó telepek fejlesztésére eddig 749 pályázat érkezett csaknem 330 milliárd forintos forrásigénnyel, ezekből 501 esetben támogatták a kérelmet, a megítélt támogatás mértéke meghaladta a 209 milliárd forintot. A kertészeti üzemek korszerűsítésére kiírt pályázatra 406 kérelmet nyújtottak be 87,29 milliárd forint értékben, amelyekből eddig 119 kérelem jutott támogatáshoz 16,14 milliárd forint értékben.

Májusban és júniusban a legtöbb jelentős mezőgazdasági fejlesztésre szolgáló pályázatot újranyítják, így lesz lehetőség egyebek mellett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére, precíziós fejlesztésekre, és kidolgoznak két élelmiszeripari pályázatot is. Ezáltal a következő 2-3 évben

dömpingszerű támogatást tudnak ráengedni a piacra

- jelezte a helyettes államtitkár.

Viski József rámutatott: a magyar gazdáknak az uniós tagállamokban élő gazdákkal kell versenyezniük, ezért a magyar gazdaság versenyképességét most kell megerősíteni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Mohai Balázs. Fejős tehenek etetés közben a Fuchs-Tej Kft. valkói tehenészetén 2015. árpilis 1-jén. Három évtized elteltével megszűnt a tejkvótarendszer az Európai Unióban: a gazdálkodók április 1-jétől annyi tejet termelhetnek büntetlenül, amennyit csak akarnak.

búza
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
európai bizottság brüsszel eu európai unió