heiko maas nemetorszag magyarorszag veto kulpolitika210607
Uniós források

Sorozatos magyar vétók után beleálltak a németek: meg kell szüntetni az egyhangú döntéshozatalt az EU-s külpolitikában

MTI
Portfolio
A jelek szerint besokallt az elmúlt hetek sorozatos magyar vétóitól a német külügyminiszter, mert a mai berlini nagyköveti értekezleten szokatlanul kemény hangnemben beszélve leszögezte: meg kell szüntetni az egyhangú döntéshozatalt, azaz a minden tagállam számára adott vétó lehetőségét az EU-s külpolitikai döntéshozatalban, mert ha ez így folytatódik, akkor az veszélybe sodorhatja az EU egységét.

Heiko Maas a tárca 19. nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, szorosabbra kell fonni a liberális demokráciák szövetségét, és észre kell venni, amikor "mások" megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést, például azzal, hogy

a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat.

A liberális demokráciák ellenálló képességét meg kell erősíteni, és ehhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU "külpolitikai cselekvőképességét"

- közölte.

A német diplomácia vezetője rámutatott: az utóbbi hónapokhoz képest "nagyobb egység" szükséges az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban napirendre kerülő szankciók ügyében is. Nem szabad válasz nélkül hagyni "Moszkva hibrid beavatkozási módszereit", és azt sem, hogy Peking egyre keményebben kényszerít ki politikai engedelmességet "gazdasági függőség" kialakításával. Ehhez meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét - húzta alá .

Donald Trump volt amerikai elnök és az új elnök, Joe Biden tevékenységére utalva hozzátette, hogy ezen a téren "washingtoni ellenszél helyett hátszéllel" lehet tovább folytatni a munkát a többi között a dezinformáció - célzott, szándékos félrevezetés, megtévesztés - elleni harc és a sajtószabadság ügyében. A liberális demokráciák ellenálló képességének megerősítéséhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU "külpolitikai cselekvőképességét".

A Reuters szerint Heiko Maas szokatlanul kemény stílusban fogalmazott és azt is mondta:

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan emberek ejtsenek túszul minket, akik a vétóval akadályozzák az európai külpolitikát. Ha megengedjük, akkor előbb-utóbb az európai kohéziót sodorjuk veszélybe. A vétónak mennie kell még akkor is, ha az azt jelenti, hogy még minket is le lehet szavazni.

Magyarország egyedüliként megvétózta májusban az EU azon közleményét, amiben elítélte volna a kínai állam Hong Konggal kapcsolatos lépéseit (nemzetbiztonsági törvény), majd az EU hosszú évekig előkészített Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok Szervezetével kötendő kereskedelmi megállapodását vétóztuk meg, aztán az izraeli-palesztin tűzszünetre felszólító közleményt is megvétóztuk.

Arra, hogy változóban van a német politikai vezetés hozzáállása a vétófenyegetéssel tarkított közös külpolitikai döntéshozatal ügyében, egy májusi berlini parlamenti fejlemény alapján már felhívtuk a figyelmet. Amint megírtuk: „Az egyre inkább önös érdekeiket követő tagállamok a vétón keresztül szétzilálják az uniós intézményekben a döntéshozatalt. A döntések gyakran a nemzeti érdekekkel vannak összhangban, nem pedig a közjóval”, ezért szükség van több erőt adni az EU-nak, hogy az gyorsan és erőteljesen tudjon fellépni a globális kérdésekben, és „az emberek egyébként is olykor többet várnak az EU-tól, mint amit a jelenlegi szerződések megengednek” – gyakorlatilag ezeket tartalmazza a német Bundestag által május elején este elfogadott javaslat, amely az EU jövőjével kapcsolatos, május 9-én kezdődő konferenciasorozatra időzítve összegzi a németek álláspontját.

A Hong Konggal kapcsolatos uniós állásfoglalás megvétózása után Heiko Maas már nyilvánosan elégedetlenségének adott hangot, akkor azt mondta, hogy a magyar kormány álláspontja a tartalmát tekintve „teljességgel érthetetlen”, és árt az egységes uniós fellépésnek, ami hasznos lenne az EU-nak és emberi jogi szempontból is indokolt lenne.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kínával szembeni vétók kapcsán, illetve múlt pénteken a magyar Kormányzati Tájékoztatási Központ a Reutersnek ugyanazt az érvelést hangsúlyozta: értelmetlen kiadni ilyen nyilatkozatokat, mert úgysem változik semmi, eddig is sok ilyen nyilatkozatot kiadott már az EU és mégsem történt semmi változás.

Miután múlt héten harmadszorra is megvétózta a magyar kormány a Hong Konggal kapcsolatos uniós állásfoglalást, múlt pénteken a német külügyi tárca államtitkára a Twitteren fogalmazott meg nyilvános kritikát, miszerint a vétóra építve nem lehet uniós kül -sé biztonságpolitikát csinálni és felvetette, hogy meg kell változtatni a vétó lehetőségét a külpolitikában, meg kell fontolni a minősített többség melletti döntéshozalt.

Ilyen előzmények után jött tehát hétfőn Maas konkrét javaslata, hogy tényleg változtatni kell az uniós külpolitikai döntéshozatal szavazási módján.

A javaslat pikantériája, hogy az egyhangú döntéshozatal megszűntetéséről is csak egyhangúan lehet dönteni, azaz az uniós alapszerződés módosításába minden tagállamnak, beleértve a magyart is, bele kell egyeznie. Nagy kérdés, hogy ezért cserébe akár Magyarország, vagy más kisebb tagállam milyen engedményeket kér más területeken. Amint nemrég rámutattunk: lehet, hogy az engedményért cserébe bizonyos területelen a nemzetállami kompetenciák erősödnének meg, így egyszerre lépne a centralizált döntéshozatal és közben a nemzetállami kompetenciák megerősítése felé is az EU.

A május 8-tól egy éven át zajló konferenciasorozat az EU jövőjéről bizonyára ezt a fenti külpolitikai döntéshozatali témát is ki fogja majd tárgyalni, és éppen ezért sem valószínű, hogy rövid távon bármi is változna a szavazási módban. Mindenesetre az, hogy az EU az erő sugározása helyett egy-egy tagállam vétója miatt képtelen bizonyos ügyekben gyorsan és határozottan fellépni, látthatóan egyre jobban idegesíti a legnagyobb és legbefolyásosabb gazdaság politikai vezetőit.

Az EU jövőjével kapcsolatban született friss cikkeink:

Címlapkép forrása: Markus Schreiber - Pool/Getty Images

forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió