FONTOS Megjöttek a szerda reggeli magyar koronavírus-adatok
Ursula von der Leyen RRF helyreallitasi tervek menetrend210608
Uniós források

Jövő héttől vizsgázik Magyarország is: kezdődik az uniós helyreállítási tervek elfogadási folyamata

Portfolio
MTI
Az Európai Bizottság és a Tanács a jövő héten megkezdi a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást célzó uniós tagállami tervek jóváhagyását - jelentette be Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének vitáján.

Az EP képviselői a Bizottság és a tagállami kormányokat tömörítő Tanács folyamatban lévő, a nemzeti helyreállítási tervekre vonatkozó értékeléséről kaptak tájékoztatást.

Von der Leyen elmondta, hogy eddig 23 uniós tagállamtól kapták meg a 750 milliárd eurót előirányzó helyreállítási alap elköltésével kapcsolatos nemzeti terveket, és az összes projekt azt tükrözi, hogy az európaiak készen állnak a változásra. A Bizottság RRF-aloldala szerint Málta, Hollandia, Észtország és Lettország még nem adta le a saját tervét.

Mint mondta, a tervek sokkal átfogóbban foglalkoznak a strukturális problémákkal, mint valaha, erős munkapiaci újításokat, a szociális háló megerősítését, fenntartható fiskális reformokat, környezetbarát fejlesztéseket, valamint az oktatási rendszerek átfogó megújulását vázolják fel, ideértve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést. A Bizottság elnöke hangsúlyozta: a helyreállítási alap közös prioritásira, a zöld és digitális átmenetre fókuszálva át lehet alakítani egész Európát.

Az EP szerdán dönt arról az állásfoglalásról, amelyben rögzíti, hogy ellenőrizni akarja a tagállami helyreállítási terveket, és a megvalósításuk folyamatát.

A magyar kormány a félhivatalos április 30-i határidő után május első felében adta le a végleges Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet (HET) a Bizottságnak, miután azt gyökeresen átdolgozta, mivel az eredetileg közel 5900 milliárd forintos tervből a bizottsági jelzések hatására teljesen kivette egyelőre a hitel "lábat" és most csak a 2511 milliárd forintnyi támogatási keretet akarjuk lehívni. A hat legfontosabb okról, ami a radikális váltás mögött meghúzódott, egy külön anyagban számoltunk be.

Az egyetemi alapítványi struktúrára, az öntözésfejlesztésre és számos egyéb célra így a kormány (ha maradéktalanul meg akarja valósítani) más, magyar költségvetési forrást kell találnia, illetve 2023 augusztusáig még van ideje jelezni, ha kérné a hitelkeretet, vagy annak egy részét. A múlt heti Kormányinfón már úgy fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az elérhető jelentős kamatmegtakarítás miatt a magyar kormány szívesen lehív majd forrásokat a hitelkeretből is, projekt alapon, azaz meghatározott fejlesztésekre.

Az energetikai téren tervezett főbb programokról a minap külön anyagokban számoltunk be:

A szabályok szerint előbb a Bizottság értékeli a tagállami terveket, majd ha a megadott szempontrendszer alapján jóváhagyásra ajánlja, akkor a tagállami szakminiszterek (Ecofin) elé kerül az ügy, ahol döntés születik a terv jóváhagyásáról. Közben a Bizottság a következő hetekben felállítja a helyreállítási program mögötti pénzügyi struktúrát és megkezdi a forrásbevonást a tőkepiacokról. A minap közzétett terv szerint 80 milliárd eurónyi forrást tervez idén bevonni és ezeket majd a tagállamoknak kamatfelér nélkül továbbítja. A tervek szerint amint az Ecofin jóváhagyja az egyes tagállamok terveit, a Bizottság kiutalhatja a terv megvalósításának megkezdésére a teljes tagállami keret 13%-át. Ez Magyarország esetén 326 milliárd forint lesz, ami tehát valamikor augusztus-szeptemberben érkezhet meg a magyar államkasszába.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Bloomberg via Getty Images

fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
oroszország koronavírus járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió
space

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
koronavirus_mezogazdasag