titkos uniós egyeztetések
Uniós források

Kiderült: évek óta titokban egyeztetnek az EU legfontosabb gazdasági ügyeiről a csúcsvezetők

Portfolio
A koronavírus-válság által okozott súlyos gazdasági megrázkódtatás enyhítésétől kezdve a költségvetési politika koordinációján át a bankunió hiányzó láncszeméig és a digitális euró bevezetéséig számos igen fontos gazdaságpolitikai témában tartott az elmúlt években lényegében titkos egyeztetéseket négy kulcsfontosságú uniós intézmény elnöke. A megbeszéléseken nem születtek hivatalosan döntések, csak koordinációs jellegük volt a hivatalos kommunikáció szerint, mégis sok fontos témában lényeges következménye volt annak, aki a négy vezető között elhangzott. Mindez új megvilágításba helyezi az uniós döntéshozatal átláthatóságával és elszámoltathatóságával kapcsolatos vitákat is, hiszen a külvilág ezekről az eseményekről nem tudott, és pontos jegyzőkönyvek sem készültek az elhangzottakról.

Hét forrástól és egy összefoglaló anyagból tudta meg a Politico azt, hogy már valójában 2019 decemberétől újrakezdték a válságstáb-jellegű titkos egyeztetéseket az Európai Tanács, az Európai Bizottság, az Eurócsoport és az Európai Központi Bank elnökei. Korábban, az eurózóna adósságválsága alatt és után egészen 2016-ig voltak még ilyen egyeztetések, majd Donald Tusk tanácsi elnök vezetése alatt, az adósságválság hatásainak enyhülésével ezek a találkozók elmaradoztak.

A legfeljebb 90 percig tartó koordinációs eseményeket az utóbbi másfél évben rendszerint Charles Michel, a Tanács elnöke szervezte és nyitotta meg, majd átadta a szót a Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, és utánuk következett Christine Lagarde jegybankelnök, illetve Pascal Donohoe eurócsoport elnök.

Ezekből az információkból már látszik, hogy a témák elsősorban eurózóna-fókuszúak, miközben például a vírusválság által okozott nehézségek azon kívüli országokat is érintenek, így a helyreállítási alap is fókuszál az eurózóna kívüli részekre.

A lap által közölt információk szerint a négy elnök tanácskozásairól csak nagyon kevesen tudtak még Brüsszelben is, legfeljebb egy-két "elejtett" közlemény, néhány Twitter-üzenet (itt, itt és itt) utalt rá, hogy egyáltalán ezekre sor került, illetve létezik ilyen formációban is egyeztetés. A konkrét tartalmulról pedig gyakorlatilag nem tudott a külvilág, éppen ezért

átláthatósági, elszámoltathatósági szempontból akár aggályos is lehet a dolog

és ennek hangot is adott a Transparency International megszólaltatott képviselője.

Az tudható, hogy az egyeztetéseket rendszerint a soron következő EU-csúcs elé időzítik, így például a tegnap és ma tartó EU-csúcs előtt most kedden volt egy ilyen megbeszélés, de azon Ursula von der Leyen külföldi utazása helyett Valdis Dombrovskis alelnök vett részt. Az EU-csúcs friss fejleményei:

Donohoe a mostani EU-csúcsra írt minapi levelében egyébként arra figyelmeztetett, hogy valós veszély az: nem egységesen lábalnak ki az egyes tagállamok a válságból, így szükség van a szoros koordinációra a helyreállítást támogató lépéseknél.

A nem egységes fellépést a válságkezelésre az is nehezíti, hogy számos tagállam GDP-arányos adósságrátája már 100% felett van (Ciprus, Franciaország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország), miközben másoknak sokkal alacsonyabb az eladósodottságuk és így nagyobb lenne a költségvetési beavatkozási képességük is.

Ezt egyébként a Bizottság 2022-re is megengedte (3% feletti deficitet lehet csinálni túlzott deficit eljárás nélkül) és erre szintén azután tett javaslatot a Bizottság, hogy tavasszal volt egy ilyen tanácskozás a négy elnök között. Éppen ezért írja a Politico azt, hogy bár ezeken a tanácskozásokon hivatalosan nem születnek döntések, de utánuk igenis fontos következményekkel járó gazdaságpolitikai döntések sorozata indul be.

Címlapkép forrása: Pascal Donohoe 2021. februát 21-i Twitter-üzenete

commerzbank shutter
Kiskunlacháza_town_hall

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
portugália shutter