emberek számítógéppel egy irodában
Uniós források

Egy pillanat alatt fogyott el a 100 milliárdos pályázat, sok vállalkozó hoppon maradt

Portfolio
Mindössze 14 percük volt a vállalatoknak, hogy pályázzanak a 100 milliárd forintos keretösszegű, kkv-k számára megnyílt pályázatra, amely a járvány okozta károk enyhítésére jött létre. Vagyis, igazából ennyi idejük sem volt, mert a rendszer folyamatosan akadozott, így rengeteg vállalkozás nem tudta beadni a kérelmét. A jelenségre a Portfolio több, pályázat iránt érdeklődő, de pórul járt olvasója is felhívta a figyelmet.

2021. július 12-én a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) nagy napra készültek, hosszú idő után végre komoly forrásra lehetett pályázni. Ezen a napon nyílt meg a kkv-k digitális fejlődését segítő kormányzati pályázat. A 3-4 hónapja reklámozott, első körében is 100 milliárd forint keretösszegű Ginop 1.2.1-21, vagyis a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázata. De az Elektronikus Pályázói Tájékoztató Felületet (EPTK) akadozott, majd végül összesen 14 percig volt nyitva, de közben le is fagyott a Telex cikke szerint. Ezt követően jött az üzenet: „Felhívjuk figyelmét, hogy jelen támogatási felhívás 2021. 07. 12. 08:14:27 időponttól felfüggesztett állapotban van, ezért nincs lehetőség a támogatási kérelem benyújtására.”

A tájékoztatás szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című (GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú) felhívás keretében eddig benyújtott támogatási kérelmekben igényelt támogatás elérte a rendelkezésre álló keretösszeg 130%-át, ezért a benyújtási lehetőséget – a „2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről” szóló kormányrendelet rendelkezése alapján – felfüggesztették. Ennek értelmében 2021.07.12. időponttól – a felfüggesztés esetleges feloldásáig – támogatási kérelmek nem lesznek benyújthatóak. Vagyis mindössze 14 perc alatt olyan túljelentkezés volt a forrásokra, hogy azonnal le is állították.

A SOLERTE Pályázati Tanácsadó Iroda Portfolio-nak küldött közleményében kiemeli: 2020 év végén már lehetett hallani, hogy várható egy olyan pályázati kiírás, amelyben a KKV-k munkavállalónként 11 millió forint összköltségű projektekkel pályázhatnak technológia fejlesztésre a járvány okozta károk enyhítésére. Már ekkor mindenki nagyon várta a részletek megjelenését, amelyre 2020 december közepén került sor a VINOP-1.2.1-21 kódszámú tervezet keretében.

„Sokáig vártunk a végleges felhívásra, majd átdolgozva és a GINOP Plusz-1.2.1-21 kódszámmal jelent meg az újabb tervezet 2021. május elején. Ez idő alatt minden érdeklődő átgondolta, hogy megfelel-e a jogosultsági feltételeknek, milyen esélyei (a nyilvános értékelési szempontrendszer alapján) és milyen fejlesztési céljai vannak” – írja az iroda.

Végül 2021. június 11-én jelent meg a felhívás, ekkor azok, akik komolyan gondolták beruházási céljaikat, és esélyesnek ítélték meg a pályázaton való indulást, azok megkezdték a felkészülést, tervdokumentációkat készítettek, elindították az építési engedélyeztetési folyamatot. Tehát időt, munkát és pénz fektetettek be. „2021.07.12-én 8 órakor megnyílt a lehetőség az EPTK felületen a támogatási kérelmek benyújtására. Vagyis mégsem, mert a rendszerben számos technikai hiba lépett fel” – mutat rá a SOLERTE Pályázati Tanácsadó Iroda.

Az oldal nem működött, nem lehetett bejelentkezni („hozzáférés megtagadva” üzenet), akinek mégis sikerült belépni, a beküldés gomb nem volt aktív, majd amikor már rá tudott kattintani, mégsem került benyújtásra a pályázata, vagy akinek kiírta a „sikeres beküldés” üzenetet, utána mégsem volt benyújtott státuszban a kérelme. A kérelmek beadására a fenti technikai akadályok mellett is mindösszesen kicsit több mint 14 percig volt lehetőség! Ekkor pedig automatikusan lezárt a rendszer, mert a beérkezett támogatási igények összege elérte a keretösszeg 130%-át - ismertetik a helyzetet.

Az iroda kiemeli: számos vállalkozás tehát, aki elkészítette fejlesztési tervét, még esélyt sem kapott arra, hogy azt eljuttassa a tartalmi értékelésre. Pedig szakemberrel felmérte az esélyeit, munkát, időt és pénzt fektetett be. Megjegyezték: több mint 25 éve pályázatokat készítő, az összes elektronikus felületet ismerő és használó szakemberek sem tudták a pályázatokat beadni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium délután kiadott közleménye szerint rendkívül nagy érdeklődés mellett nyílt meg a 2021-2027-es fejlesztési ciklus első pályázata. A keret kimerülése miatt a beadás napján felfüggesztésre került a GINOP PLUSZ-1.2.1-21 első felhívása, amely a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelését, technológiai és szervezeti megújulását célozza. A 100 milliárd forintos keretösszeg nagyon gyorsan, már a következő hónapokban megérkezik a magyar vállalkozások számlájára, ezzel segítve a gazdaság mielőbbi újraindítását. Azoknak sem kell csüggedniük, akik a keret kimerülése miatt lemaradtak a pályázat benyújtásáról, mert ősszel megnyílik a következő szakasz. A kormány folyamatosan hirdeti meg a mikro-, kis és középvállalkozásokat támogató további pályázatokat is.

„A Technológiaváltó támogatási program rendkívül népszerű a vállalkozások körében. Mivel bíztunk abban, hogy a gazdaság újraindításával élénkül a beruházási kedv, eleve úgy készültünk, hogy fél éven belül lesz még két további kör, 50-50 milliárd forintos kerettel. Tavaly összesen 100 milliárd forint értékben hirdettünk hasonló feltételekkel pályázatot, azonban ott a keret 3 hét alatt merült ki. Most láthatóan jóval nagyobb az igény a vállalkozások részéről és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy mindenki megvalósíthassa a fejlesztési elképzeléseit. A rendkívüli érdeklődés miatt azon dolgozunk, hogy az újabb szakaszokban az eddig tervezettnél korábban lehessen benyújtani az igényeket. Örömteli, hogy a vállalkozások a járvány harmadik hullámának letörése után ekkora beruházási kedvvel vágnak neki az újraindításnak. A jövőben szinte biztosan megtalálják számításukat a hamarosan nyíló pályázati lehetőségek között azok is, akiknek a felhívás első körében nem tudunk támogatást biztosítani” – fejtette ki György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A pályázatra a 8 órai nyitást követően 1137 pályázat érkezett 130 milliárd forint értékben, ezért a felhívás a kiírásban foglaltaknak megfelelően automatikusan felfüggesztésre került. Az összesen 200 milliárd forint keretösszegű pályázat három szakaszban nyílik meg azért, hogy a vállalkozások alaposan átgondolhassák fejlesztési tervüket, és felkészülten várják a pályázatok beadását. A további két kör legkésőbb 2021 októberében és 2022 januárjában várható 50-50 milliárd forintos keretösszeggel.

Címlapkép: Shutterstock

olimpia zaszlo shutter-20170801
horvátország dubrovnyik nyaralás tengerpart getty stock
koronavírus 2020 03 14
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
autópálya sztráda torlódás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Agosthazy Szabolcs portre 4