brusszel europai unio
Uniós források

Bejelentette a helyreállítási terhez kötődő zöldkötvényprogramját az Európai Bizottság

Portfolio
Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a NextGenerationEU finanszírozására szolgáló zöldkötvény-kibocsátás keretrendszerét, melyet független szakértők értékeltek ki - jelentette be a brüsszeli testület. Ez újabb lépést jelent azoknak a zöldkötvényeknek a kibocsátása felé vezető úton, melyek értéke a 250 milliárd eurót is elérheti, és amelyek a NextGenerationEU helyreállítási eszköz teljes értékpapír-kibocsátásának 30%-át teszik majd ki.

A keretrendszer biztosítékot jelent a befektetők számára azt illetően, hogy a kötvények értékesítése révén előteremtett források zöld, azaz a környezetre kedvező hatást gyakorló projektek megvalósítását fogják szolgálni, és hogy a Bizottság be fog számolni a projektek környezeti hatásáról. Most, hogy elfogadta a keretrendszert, a Bizottság – a piaci viszonyok függvényében – hamarosan, már október folyamán meg fogja kezdeni az első zöldkötvények kibocsátását.

Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta a keretrendszer elfogadása kapcsán: „A 2026 végéig megvalósítani tervezett uniós zöldkötvény-kibocsátás, melynek értéke a 250 milliárd eurót is elérheti, a világ legnagyobb zöldkötvény-kibocsátójává tesz majd minket a világon. Egyúttal a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket is kifejezésre juttatja, és az EU helyreállítási erőfeszítéseinek homlokterébe helyezi a fenntartható finanszírozást.”

Összhangban idén korábban tett ígéretével a Bizottság felülvizsgálta a helyreállítás 2021. évi finanszírozására vonatkozó tervét, és megerősítette, hogy szándékai szerint idén összesen mintegy 80 milliárd euró értékben hosszú lejáratú kötvényeket, ezeken felül pedig több tízmilliárd euró értékben rövid lejáratú uniós kincstárjegyeket fog kibocsátani.

Címlapkép forrása: Getty Images

FrankfurtiTőzsde
forint bankjegy getty stock

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Nagy István agrárminiszter