lengyelország shutterstock
Uniós források

Angela Merkel bízik abban, hogy megoldódik a lengyelek és az Európai Bizottság közötti vita

MTI
Angela Merkel német kancellár reményét fejezte ki Varsóban szombaton, hogy párbeszéd útján meg tudják majd oldani a lengyel igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban az Európai Bizottsággal szemben fennálló vitákat, mert "a politika több annál, mint hogy csak a bíróságra járjanak".

Az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra múlt héten az Európai Bíróságtól a bírói fegyelmi kamara miatt indított eljárás keretében.

Az utolsó lengyelországi hivatalos látogatásán lévő Merkel sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a menekültek felhasználását arra, hogy nyomást gyakoroljanak Lengyelországra és más uniós tagállamokra.

Az utóbbi hónapokban megnőtt azoknak az iraki, afgán, szíriai és afrikai embereknek a száma, akik Fehéroroszországból léptek át Lengyelország, Litvánia és Lettország területére. A három uniós ország azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjét, hogy szervezett formában szállítja az illegális bevándorlókat az Európai Unió külső határára.

A német kancellár szombaton arra kérte Fehéroroszországot és Lengyelországot is, hogy segítsenek a két ország határa között rekedt, súlyos humanitárius helyzetbe került embereknek. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "teljességgel elfogadhatatlan, hogy ilyen hibrid támadásokat" hajtsanak végre az Európai Unió területére igyekvő emberek kihasználásával, s felidézte, hogy ezt közölte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nemrég tartott találkozóján is.

Megbeszélésük után Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a nézeteltérések ellenére jól alakultak a lengyel-német kapcsolatok Merkel hivatali ideje alatt és köszönetet mondott a német kancellárnak az együttműködésért. "A különbözőségek ellenére, képesek vagyunk mindenek felett azt hangsúlyozni, ami egyesít minket" - fogalmazott Morawiecki.

Címlapkép: Shutterstock

befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
bull
VAL_03974 (1)
hiventures vezetői panelbeszélgetés
budapest
vakcina románia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
Pest megye regionalis tamogatasi terkep nyertes