uj Ursula von der Leyen EP helyreallitasi terv 2109151
Uniós források

Kimondta a brüsszeli vezető: mindjárt elindul a jogállamisági eljárás, kérdéses a helyreállítási tervünk elfogadása

Portfolio
Európai parlamenti képviselőknek válaszolva ma azt mondta ki az Európai Bizottság elnöke, hogy pár héten belül elindítják a renitensnek tartott tagállamokkal szemben a jogállamisági eljárások első lépéseit, azaz hamarabb, mint arra valószínűleg a magyar és a lengyel kormány számíthatott. Emellett azt is jelezte Ursula von der Leyen, hogy addig nem fogadják el az érintett tagállamok helyreállítási terveit, amíg nem kötelezik el magukat a bíróságok függetlenségével, illetve a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos bizottsági javaslatok betartása irányába. Ez jelentősen növeli az esélyét annak, hogy például a magyar helyreállítási tervet egyelőre nem fogadja el a Bizottság, noha délelőtt még azt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy legalább 50% az esélye a tervünk brüsszeli elfogadásának.

A helyreállítási tervek elfogadási ügye

Az Európai Bizottság elnökének mai évértékelő beszédéről két cikkben is beszámoltunk: az egyikben azt foglaltuk össze, hogy a jogállamiság és az uniós költségvetés védelme témájában miket mondott, a másikban pedig azt, hogy milyen új intézkedésekre, javaslatokra tért ki.

Ezután mintegy 80 (!) EP-képviselő szólalt fel az EP strasbourgi üléstermében hosszú órákon át, és ezek után válaszolt Ursula von der Leyen a felvetésekre. Ezek alapján írta azt szerda délután a Népszava brüsszeli tudósítója a Twitteren, hogy a Bizottság elnöke:

  • egyrészt megerősítette, hogy a Bizottság a következő hetekben fogja kiküldeni az első írásos notifikációkat, amelyekben rámutat az adott tagállamban az uniós költségvetés érdekeit sértő jogállamisági problémákra
  • másrészt megerősítette, hogy a Bizottság addig nem fogja elfogadni az érintett tagállamok helyreállítási terveit, amíg azok nem kötelezik el magukat a bíróságok függetlenségével, illetve a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos bizottsági javaslatok betartása irányába.

Mivel a Bizottság a júliusban közzétett jogállamisági jelentésének Magyarországról szóló részében több konkrét kritikával is élt, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségével, illetve a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatosak, így

a fentiekből az a kép rajzolódik ki, hogy egyelőre (ha nincs a háttérben valamilyen nagyobb alku a magyar kormány felajánlásai nyomán) nem fogadja el a 2511 milliárd forintos magyar helyreállítási tervet a Bizottság.

Mindez amiatt érdekes, mert - amint részletesen megírtuka gyermekvédelminek nevezett magyar törvény nyári elfogadása előtt már majdnem megegyezett a háttérben a magyar kormányzati és az európai bizottsági stáb a magyar helyreállítási program végső kereteiről, de amint megírtuk: utána gyorsan távolodni kezdtek az álláspontok, jórészt az EP és a tagállamokat tömörítő Tanács felőli erős nyomás hatására.

A fentiek összességében erősítik azt a délelőtti helyzetértelmezésünket, amelyet Ursula von der Leyen évértékelő beszéde alapján írtunk, miszerint egyelőre nem fogadja el a magyar és lengyel helyreállítási tervet az EUrópai Bizottság, így az abból származó 326 milliárd forintos előleg sem érkezik meg, így részben ezért ment ki hirtelen gigantikus összegben a magyar állam a devizakötvény piacokra. Ezt a ma délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elismerte, igaz azt is jelezte, hogy legalább 50%-os esélyt ad annak, hogy megszületik a kormány és a Bizottság között a helyreállítási tervünk kapcsán a megállapodás és így jönni fog majd a pénz.

A jogállamisági eljárások elfogadásának ügye

Az EU-Monitor szintén beszámolt az érvértékelő beszédet követő szerdai EP-vitáról és Ursula von der Leyen szavai, illetve bizottsági háttérinformációk alapján egyértelműsítette, hogy

arról van szó: az írásos notifikáció kiküldésével valójában pár héten belül megindítja a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben is a Bizottság.

Ez azért érdekes, mert a tavaly decemberi tanácsi alku úgy szólt, hogy addig nem indítja ezt el, amíg az Európai Bíróság ki nem mondja ítéletét magáról a jogállamisági mechanizmust rögzító jogszabályról, márpedig az idén december előtt nem várható. A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy a tanácsi alku azt rögzítette: addig nem javasol intézkedést a Bizottság, amíg nincs meg a bírósági ítélet (mert maga az ítélet ad majd iránymutatást arra is, hogy hogyan alkalmazza a mechanizmust a Bizottság), de magát az eljárást, annak első lépéseit ettől függetlenül még elindíthatja. Ezzel az ígérettel tehát valószínűleg le tudja szerelni az EP-t is Ursula von der Leyen, hiszen az EP perrel fenyegette meg őt amiatt, hogy nem tett még semmi konkrétat a január óta hatályos jogállamisági rendelet alapján a két országgal szemben.

Ha októberben indulna el a jogállamisági eljárás ezzel a notifikációs levéllel Magyarországgal szemben, akkor az eljárás időigényét tekintve 4-6 hónap múlva, tehát jövő február-április között jutnánk el oda, hogy szankciós intézkedéseket (pl. uniós pénzblokkolás, vágás) javasolna a Bizottság, és összesen 7-9 hónap múlva, tehát jövő nyárra jutnánk el oda, hogy a tagállamokat tömörítő Tanács minősített többséggel döntést hoz a szankciós javaslatokról.

Az tehát kizárt, hogy még a jövő tavaszi magyar választások előtt döntés szülessen.

Azt, hogy ez kizárt, már tavaly év végén is levezettük a tanácsi alku szövege alapján.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondja évértékelő beszédét Strasbourgban 2021. szeptember 15-én.

német választás 2021 cducsu spd
vakcina
orosz légierő SU-25 vadászgép
aszfalt, útépítés, bitumen
olaf scholz
török_isztanbul
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
bírósági per nav