Előfizetői tartalom

Kimondta a brüsszeli vezető: mindjárt elindul a jogállamisági eljárás, kérdéses a helyreállítási tervünk elfogadása

Portfolio
Európai parlamenti képviselőknek válaszolva ma azt mondta ki az Európai Bizottság elnöke, hogy pár héten belül elindítják a renitensnek tartott tagállamokkal szemben a jogállamisági eljárások első lépéseit, azaz hamarabb, mint arra valószínűleg a magyar és a lengyel kormány számíthatott. Emellett azt is jelezte Ursula von der Leyen, hogy addig nem fogadják el az érintett tagállamok helyreállítási terveit, amíg nem kötelezik el magukat a bíróságok függetlenségével, illetve a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos bizottsági javaslatok betartása irányába. Ez jelentősen növeli az esélyét annak, hogy például a magyar helyreállítási tervet egyelőre nem fogadja el a Bizottság, noha délelőtt még azt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy legalább 50% az esélye a tervünk brüsszeli elfogadásának.

A helyreállítási tervek elfogadási ügye Az Európai Bizottság elnökének mai évértékelő beszédéről két cikkben is beszámoltunk: az egyikben azt foglaltuk össze, hogy a jogállamiság és az uniós költségvetés védelme témájában miket mondott, a másikban pedig azt, hogy milyen új intézkedésekre, javaslatokra tért ki. Ezután mintegy 80 (!) EP-képviselő szólalt fel...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái