lengyelorszag lmbt mentes ovezet europai bizottsag
Uniós források

Hatott az EU-pénz blokkolása a lengyel önkormányzatokra: kiszedték a problémás elemeket a határozataikból

MTI
Négy lengyelországi vajdaság közgyűlése módosította a családok védelmében hozott határozatokat, amelyeket azért bírált az Európai Bizottság, mert ellenezték az LMBT-mozgalom ideológiájának hirdetését - közölte kedden a lengyel sajtó.

A Kislengyelországi, a Kárpátaljai és a Lublini vajdaság kisszejmje (sejmik) hétfőn szavazott a határozatokról, a Swietokrzyskie vajdaság pedig a múlt héten változtatott a dokumentumon. Hasonló lépésre készül az ötödik régió, a Lódzi vajdaság önkormányzata is.

A kisszejmek visszavonták a 2019-es határozatokat, amelyek elhatárolódtak az LMBT-ideológiától, és elfogadtak helyettük más, szintén a családvédelem fontosságát hangsúlyozó, a kereszténységre és a hagyományos lengyel toleranciára hivatkozó dokumentumokat.

Az Európai Bizottság az említett öt lengyelországi régiót a családvédelmi határozatokban foglalt "hiányosságok" helyesbítésére szólította fel. A brüsszeli testület egyúttal felfüggesztette a járványügyi válság hatásainak ellensúlyozását célzó, a REACT-EU elnevezésű intézkedéscsomagról folyó egyeztetéseket ezekkel a vajdaságokkal.

A kisszejmekhez fordult ez ügyben a minap az uniós alapokért és a regionális politikáért felelős lengyel miniszterhelyettes, Waldemar Buda is, az elfogadott dokumentumok felülvizsgálatát, a kirekesztőnek értelmezhető elemek kiküszöbölését kérte.

Az egyik kisebb kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország elnöke, Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter viszont a múlt héten arra szólította a kisszejmek képviselőit, ne módosítsanak határozataikon, mert szerinte ha ezt megteszik, az Európai Bizottság "gazdasági terrorizmusának" vetik alá magukat, és Brüsszel részéről ezt követően "további törvénytelen lépések várhatók".

Egy minapi interjúban azt vázolta az Európai Bizottság alelnöke, hogy a REACT-EU-nál megtörtént felfüggesztéshez hasonlóra számíthatnak az érintett lengyel önkormányzatok a 2021-2027-es uniós források terén is, így

a jelek szerint az EU-pénzek blokkolása és a további pénzeknél ennek kilátásba helyezése fontos tényező volt abban, hogy az érintett önkormányzatok mégiscsak elhatárolódtak a korábbi határozatuktól és kivették a problémás elemeket belőlük.

A tizenhat lengyel vajdaság közül az említett öt, valamint több lengyel település önkormányzata is a 2019-ben kiadott családvédelmi határozatokban arra reagált, hogy az ellenzéki Polgári Platform elnökhelyettese, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester úgynevezett LMBT-chartát írt alá, amelyben a többi között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte.

A Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap és egyes külföldi lapok ezt követően arról írtak, hogy több lengyel településen "LMBT-mentes zónákat" jelöltek ki. A kifejezés úgy keletkezett, hogy Bartosz Staszewski lengyel baloldali aktivista néhány, a családvédelmi nyilatkozatot elfogadó község helységnévtáblája alá több nyelven "LMBT-mentes zóna" feliratú táblákat rögzített, és az erről készített fotókat a világhálón terjesztette. Az LMBT-mentes zónák létesítésével később többek között Helena Dalli, az egyenlőségért felelős uniós biztos is megvádolta Lengyelországot. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a múlt héten hazugnak nevezte a nyugati médiában ismételgetett kifejezést, aláhúzva: Lengyelországban semmilyen LMBT-mentes övezet soha sem létezett.

Címlapkép forrása: Filip Radwanski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000