európai bizottság brüsszel eu európai unió
Uniós források

Hamarosan megállapodhat Magyarország és Brüsszel az EU-s pénzekről, de lesz pár szigorú feltétel

Portfolio
Novemberben jóváhagyhatja az Európai Bizottság a magyar, illetve lengyel helyreállítási terveket, viszont jogállamisági kritériumokhoz kötik majd a kifizetéseket – írja a Reuters bennfentes források alapján.

Eddig azért nem hagyta jóvá a helyreállítási terveket az EB, mert úgy vélik a döntéshozók, hogy a lengyel és magyar kormányok leépítik a bíróságok, médiavállalatok függetlenségét, hátráltatják az NGO-k működését és jelentős a korrupció. Emlékeztetnek rá, hogy a minden ország számára külön-külön előírt országspecifikus ajánlások teljesítése az előfeltétele annak, hogy egyáltalán elfogadja a Bizottság a két ország helyreállítási tervét.

A Reuters arról is ír, hogy a helyreállítási tervek elfogadása novemberben megtörténhet, viszont szigorú jogállamisági kritériumokhoz kötik majd a helyreállítási alapból történő kifizetéseket a január 1. óta létező jogállamisági mechanizmus nyomán. A Bizottság már utalt rá, csillapítva az EP nyomását, hogy pár héten belül megteszi az első lépéseket ennek a mechanizmusnak a keretében (felszólító leveleket küld ki a jogállamisági szempontból problémás országoknak, hogy korrigálják a kereteket).

Összességében a hírügynökség értesülése afelé mutat, hogy novemberben meglehet a Bizottság jóváhagyása a magyar helyreállítási tervről, de erősen kérdéses, hogy egyelőre abból lesz-e tényleges kifizetés Magyarország felé, mert november-decemberre az uniós bíróság ítélete is megszülethet magáról a jogállamisági mechanizmusról, amely után azt rögtön alkalmazni is szeretné a Bizottság, azaz többek között az EP nyomására is védeni akarja majd a közös kasszából való uniós forrásokat. Van egy olyan szabály, hogy ha év végéig nem fizeti ki a Bizottság az adott tagállam felé a 13%-os előleget (mert elhúzódott az egyetetés a helyreállítási terv jóváhagyásáról), akkor 2022-től már csak az ütemes végrehajtás alapján lehet kifizetéseket teljesíteni.

Ez a szabály is afelé mutat, hogy a magyar tervre járó 13%-nyi előleg, 326 milliárd forint, idei kifizetése továbbra is kérdéses. Egyrészt azért, mert ha a Bizottság novemberben elfogadja a magyar tervet, akkor az Ecofinnak van még egy hónapja hivatalosan is áldását adni erre, ami esetleg átcsúszhat 2022 elejére is, másrészt azért, mert ha nincs is ilyen csúszás, de közben élesíteni tudja a jogállamisági mechanizmust a Bizottság, akkor arra hivatkozva találhat érvet arra, hogy blokkolja a kifizetéseket.

Arra a kimenetre, hogy a Bizottság nemsokára elfogadja a magyar tervet, és ha akarja, majd ezt követően tudja számon kérni a magyar kormányt jogállamisági ügyekben, Ágostházy Szabolcs uniós forrásokért felelős államtitkár is utalt egy minapi panelbeszélgetésen (ld. szeptember 27-i összefoglalónkat).

Címlapkép: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000