európai bizottság brüsszel eu európai unió
Uniós források

Nagy fordulat van kilátásban: Magyarország még idén megkaphatja az első eurómiliárdot az EU-tól

Portfolio
A német Spiegel az Európai Bizottság köreiből érkező információi szerint Magyarország és Lengyelország még idén megkaphatja az EU-tól a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzációjára szánt helyreállítási alapjának első 13%-os részletét, de csak akkor, ha bizonyos feltételeket teljesít. Az egyik ilyen feltétel az Európai Bíróság ítéleteinek kötelező betartása, ami Lengyelországnak lehet fájdalmas a fegyelmi kamara megszüntetése miatt, a másik pedig Magyarország esetén a gyermekvédelminek nevezett törvény visszavonása lenne, mert a lap információi szerint egyes tagállamok enélkül blokkolnák Magyarország felé a kifizetéseket.

A Spiegel - amelynek cikkét a 24.hu szúrta ki - úgy tudja, hogy Brüsszel most ősszel elérhetővé tenné a helyreállítási alapból érkező első részletet a két ország felé, azonban Vera Jourová illetékes uniós biztos lapnak adott nyilatkozata alapján azt is írja, hogy még előtte októberben aktiválnák a jogállamisági eljárást Varsó és Budapest ellen. Ez lehetővé tenné a Bizottság számára az uniós források megnyirbálását a két tagállam felé, azaz "hiába" hagyná jóvá a két tagállam helyreállítási terveit, a kifizetések még nem biztos, hogy megindulnak a két ország felé (ld. alább). A jogállamisági mechanizmus októberi megindításával igyekszik leszerelni a Bizottság azokat a vádakat az Európai Parlamentben, hogy nem lép fel a két ország ellen hathatósan.

A Spiegel szerint a helyreállítási alapbeli összegek elvi felszabadítását valószínűleg megkönnyebbüléssel fogadják Magyarországon és Lengyelországban, a nagyobb összeg miatt főleg utóbbi helyen.

Lengyelország nagyjából 24 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és további tizenkét milliárd euró hitelt használna fel az alapból, ami együtt a lengyel GDP 7%-át teszi ki.

Magyarország "csak" a támogatási lábat kérte, ami jelenlegi számítások szerint 7,2 milliárd euró lenne és ennek a 13%-nyi előlegéről van szó. Ehhez úgy jutna hozzá az ország, hogy miután a Bizottság jóváhagyja a magyar helyreállítási tervet, az Európai Tanácsnak is jóvá kell azt hagynia 1 hónapon belül és utána rögtön kiutalhatóvá válik a pénz. Ez magyar esetben 326 milliárd forint lenne, azaz közel 1 milliárd euró.

Mint minden uniós országnak, Magyarországnak és Lengyelországnak is részletes terveket kellett benyújtania Brüsszelnek a helyreállítási alap felhasználásáról. Az Európai Bizottság vizsgálata azonban elhúzódott, mivel a közelmúltban kiéleződött a magyar és lengyel demokrácia és a jogállamiság lebontásáról szóló vita. A Spiegel információi szerint ezért az Európai Bizottság az alapok felszabadítását olyan feltételekhez kötné, mint például az Európai Bíróság ítéleteinek végrehajtása.

Ez Lengyelorzság kapcsán fokozottan érzékeny kérdés, mert van már egy uniós bírósági ítélet arról, hogy a lengyel fegyelmi kamarát meg kell szűntetni és mivel erre eddig nem volt hajlandó a lengyel kormány, sőt a lengyel alkotmánybírósággal akarja kimondatni, hogy ebben az ügyben ne vegye figyelembe az uniós bíróság ítéletét, így napi pénzbírság kiszabását is kezdeményezte a lengyel állam ellen az Európai Bizottság. Erről bővebben:

Magyarország kapcsán a pénzek folyósításának előfeltételeként ír a lap a gyermekvédelmi törvény visszavonásáról. Ez azért furcsa, mert a törvény miatt indított bizottsági kötelezettségszegési eljárás külön ügy a helyreállítási pénz folyósításától. Ott kapcsolódhat azonban össze a két ügy, hogy a lap szerint több uniós tagállam képviselője jelezte: a Tanácsban blokkolná majd a magyar pénzek kiutalását a szavazáskor. Ez afelé mutat, hogy "hiába" hagyná jóvá a Bizottság a magyar helyreállítási tervet, még a Tanács minősített többségének jóváhagyása is kell egy hónapon belül ahhoz, hogy a 13%-nyi előleg, illetve később a mérföldkövek szerinti ütemezett kifizetések megérkezzenek.

A lap szerint Magyarország és Lengyelország komoly időnyomás alatt is áll, mert ha novemberig nem tesznek eleget a Bizottság feltételeinek, akkor az egyhónapos időigény miatt a tagállamokat tömörítő Tanács az év végéig már nem tud zöld utat adni az előfinanszírozási kifizetésnek, így a 13 százalékos első részletnek búcsút inthetnek. (A szabályok szerint ha idén nem fizetik ki a 13%-nyi előleget, akkor jövőre már nem is lehet előleget fizetni, hanem csak a mérföldkövek szerinti teljesítés alapján, utólag lehet kifizetéseket teljesíteni).

Fontos információk vannak a lap cikkének utolsó bekezdéseiben is: Vera Jourová uniós biztos azt hangsúlyozta a Spiegelnek, hogy

az a vonat megállíthatatlanul elindul, amely oda vezet, hogy már októberben elindítja a jogállamisági mechanizmust az Európai Bizottság a két ország ellen.

Ennek a sietségnek/időzítésnek az az oka, hogy megelőzze az EP-beli szavazást, ami a Bizottság tétlenkedését mondaná ki a két ország kapcsán a jogállamisági problémák láttán. Így tehát a jelek szerint még az uniós bírósági ítélet előtt, illetve a két tagállam helyreállítási tervének jóváhagyása előtt aktiválná a Bizottság a mechanizmust, és így megteremtené magának a lehetőséget arra, hogy a pénzek kifizetését blokkolja/a mennyiségét levágja.

A lap azonban rámutat, hogy utóbbi stratégiával maga a Bizottság is jelentős kockázatot vállal, mert persze a jogállamisági szankciós mechanizmust egyedül is elindíthatja (és akár erre hivatkozva a 7-9 hónapos eljárás kezdetétől blokkolja a kifizetéseket), de a szankciós eljárás végén a tagállamokat tömörítő Tanácsnak kell minősített többséggel kimondania az EU-pénzek blokkolását/levágását. Márpedig a lap szerint bennfentesek úgy látják: kérdéses, hogy össze tud-e jönni a Tanácsban legalább 15 tagállam támogatása egy ilyen kényes ügyben, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65%-át képviselik.

Frissítés! A lengyel Rzeczpospolita napilap egyébként hétfői számában azt írja, hogy a Bizottság október 25-ig fogja elindítani a jogállamisági mechanizmust a problémás tagállamoknak szóló felszólító levéllel, de valójában a Bizottság csak 2022 második félévétől tudná visszatartani, blokkolni a lengyeleknek és magyaroknak járó EU-pénzeket. Ennek oka, hogy a mechanizmusról szóló rendelet azt rögzíti: csak a 7-9 hónapig tartó eljárás után, tehát a tanácsi szavazás után élhet a Bizottság a szankciókkal az adott tagállam felé, nem pedig az eljárás megindításától kezdve rögtön. Korábban azonban Jourová is tett már olyan jelzést, hogy a Bizottság azt mérlegeli: már az eljárás elindításakor blokkolja a kifizetéseket, hogy erősebb hatást váltson ki a problémás tagállamban, ugyanis nehéz megindokolnia, hogy miért finanszírozza a továbbiakban is azt a tagállamot, amelyben az EU-pénzekkel kellően szorosan összefüggésben jogállamisági gondot lát.

Összességében az a kilátás a lap információi alapján, hogy most ősszel jóváhagyhatja a magyar (és lengyel) helyreállítási tervet a Bizottság, de az, hogy ebből meg is érkezik-e a 13%-nyi előleg idén a magyar államkasszába, továbbra is kérdéses. Egyrészt ugyanis az előzetesen aktivált jogállamisági mechanizmus miatt is veszély leselkedik a kiutalására, másrészt a Tanácsban esetleg blokkolhatják a kifizetést a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva.

A helyzetről és a vitáról mi is részletesen írtunk:

Címlapkép: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000