munkahelyikepzes170531_shutterstock
Uniós források

Megnyílt a munkahelyi képzési és bértámogatási EU-pályázat – Akár félmilliót is kaphat alkalmazottanként a cég

Portfolio
Két hete már beharangozta, hétfőn reggel pedig újabb közleményben erősített rá az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy október 1-től megnyílt a cégek munkahelyi képzési programját és bértámogatását célzó 70 milliárdos EU-pályázat első, 15 milliárdos keretére a pályázatok beadási lehetősége.  A feltételesen vissza nem térítendő támogatásra szóló támogatási kérelmeket kivételes módon nem a palyazat.gov.hu oldalon keresztül, hanem a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal hivatali kapuján keresztül kell benyújtani, a részletek pedig itt érhetők el.

Az ütemezett pályáztatás miatt a 70 milliárdos teljes keretből most csak 15 milliárd forintnyi forrást tettek elérhetővé és hangsúlyozni kell, hogy ez is feltételesen vissza nem térítendő támogatás, azaz akkor válik tényleges támogatássá, ha két főbb feltételt teljesít a pályázó. Egyrészt vállalja, hogy továbbfoglalkoztatja az érintett munkavállalót és a minimálbérnél gyorsabb béremelést biztosít számára.

Erre utal a pályázat címe is: „A munkavállalók és vállalatok alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítása a munkaerő fejlesztésén keresztül", amelynek a kódszáma GINOP Plusz-3.2.1-21.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese a hétfő reggeli közleményben rámutatott, hogy az eredményes gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ma többen dolgoznak Magyarországon, mint a rendszerváltás óta bármikor, azonban a technológiák robbanásszerű változása a képességek megerősítését, a kompetenciák folyamatos bővítését, megújítását követeli meg mindenkitől. A kormány célja ezért az, hogy a felnőttképzési rendszeren keresztül minél szélesebb kör számára biztosítsa a legkorszerűbb tudáselemek elsajátításához szükséges feltételeket.

A most induló program a foglalkoztatókat még inkább érdekeltté teszi abban, hogy jól képzett dolgozóikat megtartsák, számukra versenyképes bért fizessenek

– hangsúlyozta az államtitkár.

A pályázat szabályrendszere úgy néz ki, hogy az ötvennél kevesebb főt foglalkoztató mikro- és kisvállalkozások 70 százalékos, a közepes vállalatok 60 százalékos, a nagyvállalatok 50 százalékos támogatást kapnak dolgozóik vállalati képzéséhez. Azonos támogatási intenzitásokkal a kieső munkaidőre jutó munkabért is átvállalja az állam. A támogatás akkor válik vissza nem térítendővé, ha a munkáltatók legalább egy évig továbbfoglalkoztatják a program résztvevőit, bérüket a minimálbér növekedésénél gyorsabb ütemben emelik.

A miniszterhelyettes a közleményben kiemelte, hogy a kormány az elmúlt évtizedek legnagyobb átalakítását hajtotta végre a felnőttképzési rendszerben, amely így folyamatos visszajelzést ad arról, hogy milyen szakmákat, hol érdemes tanulni. A rendszer megújításának eredményeként a támogatott képzések rendkívül rugalmas keretek között szervezhetők, lehetnek vállalati belső képzések, de külső képzőcégek is igénybe vehetők hozzájuk. A program a szakmai ismeretek megszerzésén túl a kommunikációs és az információs-technológiai készségek vagy egy idegen nyelv elsajátítását is támogathatja. A képzések hatékonyságát folyamatos mérések garantálják.

A pályázat részletei és a pályázati felület a munka.hu oldalon érhető el erre a linkre kattintva.

Címlapkép forrása: Shutterstock

koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000