eu zaszlo szakadt
Uniós források

Magyarország megbüntetéséről beszélt a francia miniszter

Portfolio
Jövő héten Magyarországra jön Clement Beaune francia Európa ügyi miniszter, aki arról is beszélt, hogy jogi és pénzügyi szankció is érheti Magyarországot - írja a Reuters. A miniszter a lengyel helyzetet nagyon súlyosnak ítélte.

A tegnapi lengyel alkotmánybírósági döntés támadásnak tekinthető az Európai Unió ellen, és olyan komoly helyzetet teremtet, ahol ténylegesen fennáll a lengyel kilépés kockázata - mondta Clement Beaune francia európai ügyekkel foglalkozó minisztere.

Mint ismert, a lengyel alkotmánybíróság tegnap kimondta, hogy az uniós jog nem írhatja felül a lengyel jogot, ezzel a döntéssel pedig gyakorlatilag Lengyelország megsértette az általuk is aláírt európai alapszerződést

A Reuters tudósítása szerint francia miniszter azt is elmondta, hogy jövő héten Magyarországra látogat, és kilátásban van jogi és pénzügyi szankció Magyarországgal szemben.

Az szinte biztosra vehető az eddigi reakciók alapján, hogy a lengyelek mintegy 60 milliárd eurós forrása, ami a Next Generation EU alapból járna nekik, nem kerül majd folyósításra a jelenlegi helyet miatt - legalábbis európai tisztviselők megnyilvánulásából erre következtethetünk. Az Európai Parlament egyes képviselői pedig egyenesen úgy vélik, hogy Lengyelország ezzel a kilépés felé indult el, amit a kormány határozottan cáfol.

A Politico eközben két érdekes adalékra hívja fel a figyelmet: az egyik, hogy az alkotmánybíróság ítélete csak akkor lép életbe, ha közlik azt a lengyel közlönyben, egyelőre tehát még nincs hivatalosan érvényben. A másik adalék, hogy a Politico szerint két alkotmánybírót is jogszerűtlenül neveztek a 15 tagú testületbe, amely egyhangúan mondta ki a lengyel jog elsőségét.

A jelenlegi helyzetet az váltotta ki, hogy a lengyel kormány a bírói rendszer átalakítása mellett döntött, amely az EU érvelése szerint csorbította volna a bíróság függetlenségét. A lengyel kormány az EU elmarasztaló döntését támadta meg az alkotmánybíróságon, amelynek a kormány által kinevezett tagjai jóváhagyták a keresetet.

Címlapkép: Getty Images

debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000