london nagy britannia city
Uniós források

A brit kormány elismerte, hogy hazudott: soha nem akarta végrehajtani a brexit-megállapodást

Portfolio
Az Egyesült Királyság az Európai Unióval kötött északír-egyezmény felmondásával fenyeget, ha nem változtatnak rajta - írja a Euronews. A brit kormány brexittel kapcsolatos ügyekért felelős minisztere Portugáliában azt mondta, szerinte 2019-ben Boris Johnson kormánya csak ezért egyezett bele ebbe a feltételbe, hogy ki tudják léptetni a szigetországot az unióból. Ezzel megerősíti azokat a találgatásokat, hogy az egyezményt a britek soha nem akarták végrehajtani.

A brexit-alku részeként az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország az uniós közös piac része maradt, vagyis a területre ellenőrzés nélkül érkezhetnek áruk és emberek Írország felől a brexit után is. A rendelkezésre azért volt szükség, hogy az Ír-sziget egysége ne sérüljön, amelyet a Nagypénteki Egyezmény garantál.

A brit kormány illetékes minisztere szerint viszont London egyoldalúan felmondhatja az északír megállapodást, ha nem tárgyalják azt újra.

David Frost azt mondta, Brüsszel arra használja az ügyet, hogy megtámadja a kilépésről tartott népszavazás eredményét.

“Úgy érezzük, hogy az EU Észak-Írországot felhasználva bátorítja a brit politikai erőket a népszavazás eredményét felülírására, de legalább arra, hogy szoros kapcsolat maradjon fenn az EU-val. Az az egyezség akkor született, amikor az Egyesült Királyság keze meg volt kötve, az EU pedig túllépte a hatáskörét. Ez nem maradhat ebben a formában” – mondta David Frost, a brit kormány brexitért felelős tagja.

Valójában semmilyen jel nem mutatkozik arra, hogy az Európai Unió a brit kilépés visszafordítására törekedne, az EU-s szervek és tagállamok vezetői ugyanis az első perctől kezdve tiszteletben tartották a Brexit-ügyi népszavazás eredményét. Ezzel szemben az Egyesült Királyság láthatóan - és most már nyíltan elismerve is - azért vállalta a rá nézve kifejezetten hátrányos északír-protokollt, hogy elérje a kevésbé fájdalmas kilépést az EU-ból, miközben az északír-brit tengeri határra felhúzott vámhatárt soha nem volt szándékában végrehajtani, most pedig a felmondásával fenyeget.

Brüsszel szerint azonban valójában London szabotálja az északír egyezmény alkalmazását, és hallani sem akar arról, hogy az északír-egyezményt újratárgyalják. David Frost most azt is elismerte, annak ellenére egyeztek bele bizonyos pontokba a brexit-alku során, hogy nem értettek egyet velük.

“A protokoll néhány részletéről 2019 októberében, a megegyezés során is tudtuk, hogy problémás. És magunk sem támogattuk ezeket. Azért fogadtuk el őket, mert az országnak általánosságban ez állt az érdekében a tágabb politikai értelemben és teljesíteni kellett a brexit ügyében. Kiderült, hogy igazunk volt és ezek kockázatos javaslatok voltak.”

Címlapkép: Getty Images

forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956
PayPal mobil
rusvai miklós forrás rtl híradó
koronavírus vakcina negyedik hullám szigor
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000