Kadri Simson energiavalsag Europai Bizottsag bejelentes Brusszel
Uniós források

Energiaválság: bejelentették Brüsszelben, hogyan segíthetnek a tagállamok az embereknek és cégeknek

Portfolio
A napokban már kiszivárgott rövid és középtávú intézkedéscsomagot jelentette be szerdán a tagállamok felé az Európai Bizottság azért, hogy a rendkívüli mértékben megemelkedett gáz- és áramárak hatásait minél inkább enyhíteni lehessen a következő hónapokban a sérülékeny lakossági fogyasztói és kkv-körben. Az intézkedéscsomagból jól látszik, hogy egyáltalán nem akar visszafordulni az Európai Bizottság a 2050-es klímacél érdekében nyáron javasolt Fit for 55 csomagból és a karbonárak rendszerének tervezett kiterjesztéséből, mint ahogy azt Orbán Viktor kormányfő javasolta, mert a brüsszeli testület úgy látja, hogy csak előre lehet menni, nem pedig visszafelé, illetve az áram- és gázárak mostani elszabadulásában az ETS-rendszernek csak kis szerepe volt, sokkal inkább a kereslet-kínálat felborulása a fő ok.

Rövid távú intézkedési lehetőségek

Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos (fenti képünkön) a szerdai csomag bemutatásakor a közlemény szerint elismerte, hogy

az energiaárak mostani drámai emelkedése komoly veszélyt jelent az EU-ra,

főleg a sérülékeny lakossági és vállallati csoportokra, összességében pedig a járvány okozta megrázkódtatásokbl való kilábalásra. Az is benne van a közleményben, hogy a magas árak időszaka akár tavaszig is eltarthat, de utána se fog visszaesni az elmúlt évek átlagárára, így viszont mindenképpen fontos tisztázni, hogy a jelenlegi jogi keretek között mit is tehetnek rövid- , illetve közép távon a tagállamok a helyzet stabilizálására, átvészelésére.

A tagállamok a rövid távon lehetséges intézkedések között tehát brüsszeli felhatalmazással megtehetik például, hogy rendkívüli állami juttatásokat adnak a rezsiszámlák kifizetéséhez, így voucherek kiosztása, részleges számlaátvállalás, a számlafizetések ideiglenes halasztásának engedélyezése, célzott adócsökkentés is benne van a lehetséges intézkedéslistában. Beépíthetnek olyan intézkedéseket is a nemzeti szabályozásba, hogy hogyan gátolják meg a nemfizető fogyasztók leválasztását a hálózatokról (pl. órakikapcsolás, leszerelés).

A Bizottság szerint az ilyen lépéseket a tagállamok a szén-dioxid kvóták értékesítéséből származó bevételekből is finanszírozhatják, illetve az energiaárakra rakódó adókból (áfa, egyéb díjak) is azok célzott csökkentésével. Aztán ha a baj enyhül és esnek az energiaárak, tavasztól az ilyen lépéseket könnyen lehet módosítani, vagy meg lehet szüntetni.

A cégeknél és bajba jutó ágazatoknál az uniós állami támogatási szabályok figyelembe vétele melletti támogatást ajánlja a Bizottság. Emellett azt, hogy alaposabban szemügyre kell venni az energiapiacon az esetleges versenytorzító magatartást, és fel kell gyorsítani a magújuló energiák felé való elmozdulást.

Az is benne van a rövid távú intézkedéscsomagban, hogy a tagállamok segítsék elő a megújuló energia vásárlási szerződésekhez való szélesebb körű hozzáférést, és támogassák azokat kiegészítő intézkedésekkel.

A Bizottság rámutat, hogy az áramárak még mindig nagyon nagy mértékben a gázárakhoz igazodnak, és a gázárak elszállásának hatása kilencszer nagyobb, mint az ETS árának emelkedése. Arra is kitérnek, hogy az EU jelenlegi összes gáztárolói kapacitása kicsit több, mint 20%-át teszi ki az EU teljes éves gázfogyasztásának, igaz vannak olyan tagállamok, amelyekben nincs is gáztároló, illetve eltérőek a felhasználási szabályok is.

Közép távú intézkedési lehetőségek

A Bizottság a közép távú intézkedések között támogatni fogja a megújuló energiákba és az energiahatékonyságba irányuló beruházásokat; megvizsgálja az energiatárolásra és a gázkészletek beszerzésére vonatkozó lehetséges intézkedéseket; és értékeli a jelenlegi villamosenergia-piaci rendszer működésének kereteit is.

Amint az már a minap kiszivárgott kommunikációs tervből is látszott: a Bizottság uniós szintű stratégiai gázkészletek helyett kevésbé ambiciózus javaslatokkal áll elő, amelyek egyike a határokon átnyúló regionális földgáz kockázati csoportok létrehozása, amelyek öt évre előre vizsgálnák a lehetséges kockázatokat és javaslatokat tennének a szükséges intézkedésekre.

A Bizottság kiadott egy kérdezz-felelek anyagot is a mai csomagról, illetve egy energiapiaci, továbbá egy mai intézkedéscsomagról szóló tényösszefoglalót is,

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Bloomberg via Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
napelemhazteto