brexit
Uniós források

Kiderült, milyen engedményeket tesz ma az EU a briteknek - de nem biztos, hogy ez elég lesz

Portfolio
Az Európai Bizottság ma este arra tehet javaslatot, hogy a brit-északír határon szűnjön meg az élelmiszerek ellenőrzésének egy jelentős része, és a vámellenőrzések is jelentős mértékben csökkenhetnek - mondta az ír külügyminiszter.

Az EU és a britek között az északír-protokoll miatt alakult ki nézeteltérés: az Egyesült Királyság a kilépéskor vállalta, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében már Nagy-Britannia és az Ír-sziget között ellenőrizni fogja az áruforgalmat, de facto két külön vámterületre osztva az országot.

A britekre nézve rendkívül hátrányos lépést viszont a kormány nem hajtotta végre, megszegve ezzel a kilépési megállapodást, ma pedig kiderült, hogy valójában soha nem is állt szándékukban azt végrehajtani. Az elmúlt hetekben pedig azzal fenyegetőzött Boris Johnson kormánya, hogyha nem tárgyalják újra az Északír-protokollt, akkor egyszerűen felmondja azt, ezzel pedig szabadon áramlanának a brit termékek az EU-ba

Az EU, hogy elkerülje az ír-északír határ lezárását kockáztatva ezzel újabb fegyveres konfliktusokat, hajlandó a módosításra.

A javaslatot ma teszi meg az Európai Bizottság, és Simon Coveney ír külügyminiszter szerint az élelmiszerek nagy része mentesülni fog az új javaslat szerint az ellenőrzés alól. Emellett az EU abba is belement, hogy a gyógyászati termékek áramlását az északír-brit tengeri határon (tehát az Egyesült Királyság területén belül) semmi ne akadályozza, itt az aktuális szabályok módosítását kezdeményezi az EU.

A legfontosabb fejlemény viszont alighanem az, hogy a termékáramlás ellenőrzése is megszűnhet Coveney szerint az északír-brit határon, ha a brit fél kielégítő adatmegosztási és címkézési rendszert vezet be. Az Európai Bizottság ma este teszi közzé a javaslatot, de nagy kérdés, hogy a britek számára mennyire lesz az elfogadható.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
napelemhazteto