FONTOS A világ egyik legveszélyesebb terrorszervezete által uralt ország, amely Amerika új Afganisztánja lehet
európai bizottság brüsszel eu európai unió
Uniós források

Fél évvel meghosszabbította Brüsszel az állami támogatások ideiglenes szabályait

Portfolio
Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy jövő június 30-ig meghosszabbítja az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatályát, mely 2021. december 31-én járt volna le – jelentették be Brüsszelben. A döntést azért hozta meg a Bizottság, hogy előmozdítsa a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági helyreállítást és ezzel párhuzamosan arról is döntött, hogy újabb korlátozott időtartamra két új intézkedést vezet be, hogy közvetlen ösztönzőket teremtsen az előretekintő magánberuházási és fizetőképesség-támogatási intézkedésekhez.

A közlemény szerint ez ideiglenes keret hatályának 6 hónappal történő meghosszabbítása lehetővé fogja tenni a tagállamok számára, hogy szükség esetén meghosszabbítsák támogatási programjaikat, azaz hogy ne fosszák meg a válság hatásainak továbbra is kitett vállalkozásokat egyik napról a másikra a szükséges támogatástól. A Bizottság ezzel párhuzamosan továbbra is szorosan nyomon fogja követni a koronavírus-világjárvány, valamint a gazdasági helyreállítást veszélyeztető egyéb kockázatok alakulását.

A Bizottság a mai napon két olyan új eszközt is bevezetett, amelyek fenntartható módon hivatottak támogatni az európai gazdaság már megindult helyreállítását:

  • Beruházástámogatási intézkedések: céljuk, hogy segítsenek a tagállamoknak felszámolni a válság következtében jelentkező beruházási hiányt. A tagállamok ösztönzőket hozhatnak létre, hogy előmozdítsák a vállalati beruházásokat, és ezt az eszközt felhasználhatják arra, hogy felgyorsítsák a zöld és a digitális átállást. A verseny indokolatlan torzulásának megakadályozását számos biztosíték szolgálja, így például támogatást csak korlátozott összegben lehet nyújtani, az intézkedéseknek pedig a kedvezményezettek széles körét kell megcélozniuk. Az eszköz 2022. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére.
  • Fizetőképesség-támogatási intézkedések: céljuk, hogy magánforrásokat mozgósítsanak és tegyenek elérhetővé a kis- és középvállalkozásokba – köztük induló vállalkozásokba és kis méretű, közepes tőkeértékű vállalatokba – történő beruházások céljára. A tagállamok garanciákat nyújthatnak magánközvetítőknek, ösztönzőket teremtve az ilyen típusú vállalatokba történő befektetésre. Ez különösen fontos, mivel a válság során romlott a vállalatok eladósodottsága. Az eszköz 2023. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére.

A fentieken túlmenően a Bizottság a mai napon egyéb módosításokról is döntött. Ezek értelmében a Bizottság:

  • további egy évig – 2022. június 30. helyett 2023. június 30-ig – lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy más támogatási formákká, például közvetlen támogatásokká alakítsák át az ideiglenes keret alapján nyújtott visszafizetendő eszközöket (pl. garanciákat, kölcsönöket és visszafizetendő előlegeket);
  • bizonyos típusú támogatások maximális összegeit arányosan hozzáigazította a meghosszabbított időtartamhoz;
  • pontosította a Bizottság megmentési és szerkezetátalakítási iránymutatásában szereplő kivételes rugalmassági rendelkezések alkalmazását;
  • a rövid lejáratú exporthitel-biztosítással összefüggésben további 3 hónappal (2021. december 31-től 2022. március 31-ig) meghosszabbította a nem piacképes kockázatú országok kiigazított listáját.

Címlapkép forrása: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH