európai bizottság brüsszel eu európai unió
Uniós források

A korrupció miatt vágná meg a magyar EU-támogatásokat az EU - ma küldik a levelet

Portfolio
Az Európai Bizottság ma küldi el azokat a leveleket Lengyelországnak és Magyarországnak, amelyek az első informális lépésként értelmezhetők az eddig sosem használt jogállamisági mechanizmusban, és akár az uniós támogatások csökkentéséhez is vezethetnek  - értesült a Politico két uniós tisztviselőtől.

A levelekben a Bizottság várhatóan kérdéseket tesz fel

  • az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós jog tiszteletben tartásával kapcsolatban a lengyel kormánynak, valamint
  • a közbeszerzésekkel, az összeférhetetlenség kockázatával és a korrupcióval kapcsolatban a magyar kormánynak.

Az országoknak két hónap áll rendelkezésükre a válaszadásra. A hír, hogy a két ország levelet kap, nem új: múlt héten már kiszivárgott, hogy elkészültek az információkérő levelek, és már csak Ursula von der Leyen aláírására várnak.

A jogállamisági mechanizmus a tavaly decemberi vétócsata után január 1-től hatályos az egész EU-ban, és olyan esetekben ad a pénzek visszatartásával, vagy levágásával kapcsolatos szankciós lehetőséget az EU kezébe egy 7-9 hónapig tartó eljárás után, amelyekben az EU-pénzek felhasználásával kellően szorosan összefüggő jogállamisági problémák merülnek fel (pl. igazságszolgáltatás függetlensége).

A vétóalku betartása érdekében eddig ódzkodott konkrét, hivatalos lépést tenni az Európai Bizottság a mechanizmus keretében bármely tagállammal szemben, mert márciusban az Európai Bíróságon támadta meg a magyar és a lengyel kormány magát a mechanizmust rögzítő jogszabályt. A tavaly decemberi vétóalkunak ugyanis az lett a lényege, hogy csak a bírósági ítélet után véglegesíti a Bizottság a szankciós mechanizmus alkalmazási szabályait és csak ezután indulnak meg a konkrét lépések (azért, hogy így a 7-9 hónapig tartó eljárás miatt kitolják az EU-pénzekkel kapcsolatban esetleg megszülető szankciós döntés dátumát a Tanácsban a 2022. áprilisi magyar választások utánra).

A magyar és lengyel kormány felé való levélkiküldés éppen azután történik meg, hogy az Európai Parlament végül beperelte az Európai Bíróságon a Bizottság elnökét tétlenség miatt, azaz amiatt, hogy a január óta hatályos jogállamisági mechanizmusban eddig semmi konkrétat nem tett. A Bizottság év eleje óta végig csak annyit ismételgetett, hogy egyetlen pénzfelhasználási visszás esetet sem felejtenek el, mindent feljegyeznek és most a fenti levélben pont ilyen eseteket írnak majd le, amelyekre várják a magyar és lengyel kormány válaszát.

A Bloomberg múlt heti értesülése szerint rövidesen

MÁS TAGÁLLAMOK IS FOGNAK ILYEN INFORMÁCIÓKÉRŐ LEVELEKET KAPNI A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUS ÉGISZE ALATT, TEHÁT NEMCSAK A MAGYAR-LENGYEL PÁROS VAN „KIPÉCÉZVE”.

Címlapkép: Getty Images

Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
aram_energia
forint
zöld iroda ingatlan
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv